RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Самолетите на големия футбол не кацат във Флоренция

Публикувано в: Англия, Българи в чужбина, Избрано, Коментар, Футбол Свят
16:13, 7 сеп 2012, Автор: , Преглеждания:255

Трансферната сага около Бербатов най-сетне приключи. Едни приеха, други се примириха с мотивите му да премине във Фулъм и да пренебрегне тимовете от „калчото”. Единствено във Флоренция не могат да преглътнат разочарованието си. Не минава и ден без шефове на отбора от града на Данте да нападнат словесно най-успелия български футболист след Христо Стоичков.

Те добре осъзнават, че са юридически безсилни през избора на българина. Че „устните” договорки и „банкови гаранции” с клуб и мениджър без съгласието на играча и неговия параф под законен договор важат само по магистралите. Затова се опитват да обърнат спора по същество и морал. Кресливите им обвинения се разнасят из цялата италианска преса и са раболепно препечатвани и в нашите официозни медии.

Бербо не бил „нищо особено” твърдят в хор, не бил „черешката на тортата”по своите футболни качества. Да им се чудиш защо толкова се вайкат, след като не са загубили „нищо особено”?!?

Постъпил нечестно и некоректно, продължават италианските и наши хейтъри, а не като истински професионалист.

Отговорът на първата част от нападките даде не някой от приближените на Бербатов, а изпълнителният директор на Манчестър Юнайтед – Дейвид Гил. Без всякаква корист и полза той нарече Бербатов „страхотен професионалист” и „пример за подражание”, с когото отборът не е имал за четири години „никакви проблеми”. Гил подобаващо заглуши лая на пренебрегнатите псевдоспециалисти от Италия.

По-щекотлив, но също така ясен е моралният казус. Истината е, че големият футбол се превръща все повече в бизнес и ангелската чистота от сонетите на Петрарка е неприсъща при пазарлъците. Понякога трябва да предизвикаш „смут”, за да се договориш за по-добри условия. А паралелното водене на преговори с няколко отбора е нормална практика. Нима е неморално един футболист да търси като всеки работник, по-добро заплащане, по-добри условия на труд в по-престижен шампионат, по-приятно място за живеене на семейството си? Митко показа, че вече е израснал в това отношение и мисли не само за себе си, а и за своите близки.

Окончателната точка на моралния казус сложи самият Бербатов на своята пресконференция. Той отсече: „Никога не съм казвал „да“ на другите два отбора, които след това започнаха да пищят.”

Опровержение на твърдението му така и не последва, защото очевидно това е истината.

Въпреки това във Фиорентина не могат да мълчат, толкова са се вживяли в ролята на „прелъстената и изоставена” невеста. Били платили самолетните билети на Берба и Данчев, искали си парите обратно.

За незапознатите, става въпрос за 300 паунда, които умни хора изчислиха, че Бербатов изработва за час време. Едва ли такава сума е проблем за амбициозния клуб, още по-малък е проблемът те да му бъдат върнати. Просто определени личности от ръководството на „Фиорентина” страстно желаят да тормозят регулярно нашия славен сънародник с нелепи нападки и не могат да преживеят ролята си на „излъганото камилче” от приказката.

Всъщност, нека погледнем назад в историята. Великият поет Данте Алигиери е прогонен от родния си град, защото шепа дребни, но влиятелни завистници са му отправили нелепи обвинения в неморалност и злоупотреби с пари. Аналогията е доста условна, защото вековете и изкуствата са различни. Но от всичко казано личи, че и днес подобни дребни човечета от града на Данте ръководят местния клуб и злепоставят със същите идиотски укори неудобния и непослушен на тях човек. И докато те и подобните им са на власт, „Фиорентина” ще крета на „престижното” 14-то място в едно разкъсвано от корупционни скандали и уговорени мачове първенство.

Нека да ги утешим с една идилична картина. След като им върнат споменатите 300 паунда за компенсация, им се полага поне добра трапеза с жабешки бутчета и хубаво кианти. После доволни лягат и заспиват. А в съня им самолетът каца на летището и от него слиза Голмайсторът на Висшата лига.

Ех, мечти….

2 коментара

  1. Милен Генов казва:

    Може да не е казвал „да“ на Фиорентина, но определено е обещал да дойде във Флоренция и да преговаря. Затова хората го чакаха на летището, а той не дойде. Оказа се културен само на думи, а действията му са просташки!

  2. Светослав Минчев казва:

    Както съм написал в началото „устните уговорки“ с „банкови гаранции“ важат само по магистралите. Във Флоренция съвсем заслужено загубиха наддаването за Бербатов с оглед състоянието на клуба и цялото им първенство. Няма и сянка от простащина да промениш намеренията си и да избереш именно след преговори по-изгодния вариант, след като не си се обвързвал с никакви писмени документи.
    Но това е минало, да пожелаем на Митко голове, асистенции и успехи в едно наистина „културно“ първенство.

Оставете коментар

Автор

Светослав Минчев

"Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство…" Георги Аспарухов

Подобни публикации