RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Юлия Стаматова: „Спортистът не се създава от днес за утре“

Публикувано в: БГ Тенис, Български таланти, Интервю, Тенис
14:34, 8 сеп 2012, Автор: , Преглеждания:338

Родената в Австрия на 4 юни 1993 година Юлия Стаматова е една от най-добрите ни тенисистки в момента, заемайки 686-а позиция в ранглистата на Женския тур. Най-доброто класиране на красивата българка е 601-о място, постигнато само преди два месеца на девети юли. 19-годишната ни надежда се съгласи да отговори на нашите въпроси за рубриката „Български таланти“. Ето какво сподели Стаматова пред SportVOX:

Къде те намираме в момента?

В момента съм в София, където съм записана за турнира, който се провежда на кортовете на Левски, но съм все още в изчакващите и въпреки ранглистата ми не знам дали ще мога да участвам в квалификацията.

Сега предстоят няколко турнира в България. В кои ще вземеш участие?

Няма да играя на турнира в Добрич, тъй като вече съм влязла в квалификациите на 50-хиляден турнир в Черна гора. В зависимост от представянето ми там ще реша дали да пътувам за следващия турнир до Варна.

Остават само четири месеца до края на годината. Какви са целите ти, може би попадане в топ600 на света?

Целта ми от тук нататък е да събирам колкото може повече точки, с които да подобрявам ранглистата си. Топ600 е наистина една възможна стъпка, но 4 месеца са дълъг период. Нека да говорим за позиции в ранглистата на края на годината.

Все още нямаш титла при жените. Надяваш ли се да я спечелиш до края на този сезон?

Да, определено работя за това. Титла е наистина мечтата на всеки, но на това ниво само титла не стига. Трябва да бъдеш константен, за да можеш да вървиш напред в ранглистата.

За повечето хора тенисът е спорт, който дава много пари. Как обаче стоят нещата в по-малките турнири? Успяваш ли с това, което получаваш от наградния фонд да покриеш разходите си?

Целта на това ниво е да покриваш разходите си.

Пътуваш постоянно из различни държави. Кое е любимото ти място?

Въпреки че съм родена в Австрия и съм живяла много години от живота си там, съм възпитана като българка и се радвам, когато мога между турнирите да се върна тук (в България). Иначе обичам местата, където съм играла добре.

А коя е любимата ти настилка?

Обичам да играя на всички настилки и мога да ги сменям без проблем.glasses

Кои са твоите идоли в тениса?

Щефи Граф и Роджър Федерер.

Защо толкова красиво момиче като теб избра да бъде тенисистка?

Спортистът не се създава от днес за утре. Той израства като атлет от ранните си години. Тенисът при мен е фамилна традиция. Баща ми ме е насочил към този спорт и аз съм му благодарна за това. Щастлива съм, че съм тенисистка.

Какво обичаш да правиш във времето, което си извън корта?

В малкото свободно време, което имам обичам да релаксирам с книга в ръка или да се виждам с приятели. Пеенето и рисуването ми бяха хоби като по-малко, но вече не ми остава много време за това.

И за финал…колко често се прибираш в България през годината?

В последните месеци доста често, защото играя много турнири, които не са далеч от България. Прибирам се тук, където се подхотвям за следващите състезания.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации