RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

„Българският“ Тренто написа история!

Публикувано в: Волейбол, Избрано, Коментар
21:32, 13 ное 2012, Автор: , Преглеждания:243

„Ние вече сме част от историята!”– думите са на звездата Матей Казийски, по-известен с прозвището си – Императора. Поводът – спечелването на рекордната 4-та титла на Световното клубно първенство в Доха (Катар).

Може би, ще попитате защо „български”, след като Тренто е италиански отбор?!? Защото двама българи изградиха този отбор, двама българи, които вече толкова години работят заедно и са невероятен тандем. Тандем, който вече 5 години не слиза от върха, продължавайки да постига още и още успехи със същия огромен глад за победи и титли.

Датата 19 октомври 2012-а година ще остане незабравима, но не само от привържениците на тима, а за целия волейболен свят. Причината – Трентино Волей, или както е по-известен просто Тренто, триумфира за 4-ти пореден път и завоюва 4-та последователна рекордна титла на световно ниво. Едва ли някой би си представил, как е възможно подобно нещо, как се постига?!? Често се питам, тези хора осъзнават ли какво постигат всеки сезон в последните 5 години?!? Та те са спечелили всички възможни трофеи и то по няколко последователни рекордни пъти!

Но, да поговорим с малко статистика – досега Световното клубно първенство се е провело 8 пъти, като е печелено само от италиански отбори. Началото е поставено от Максиконо Парма, който печели надпреварата през далечната 1989г, следва Медиоланиум Милано, който триумфира в периода 1990-92г. , а през 1991г. шампион става Ил Меагджеро Равена. Традицията да печели италиански тим, продължава Трентино, който от 2008г. насам триумфира всяка година на почетната стълбичка, без да оставя шанс на който и да е друг отбор. Четири поредни рекордни пъти, трентинци са несваляеми от върха! Благодарение на Радо Стойчев и Матей Казийски, които създадоха недостижима империя, която се доказва като такава всеки сезон!

Както казва, Радо Стойчев в свое интервю – „Вече въпросът не е кой ще бъде световен или европейски шампион, въпросът е кой ще победи Тренто, което създава допълнителна тежест за нас”. ”Шампионите” на всичко, доказват по безапелационен начин на всеки съперник, защо всички възможни трофеи са в тяхната витрина, някои от които по няколко пъти. Това, което направиха Казийски, Стойчев и компания е едно голямо, с огромни букви – ПОСТИЖЕНИЕ! Уникално постижение, феноменално дори, което никой друг отбор не е постигал в историята изобщо. И едва ли някой друг ще успее да го постигне.

Но, отново да поговорим със статистиката и фактите.. Радостин Стойчев пристига в планинското градче през 2007г. – лятото, заедно с Матей Казийски. От тогава, Тренто има завоювани 12 значими трофея, като началото е поставено през месец май – 2008г. , когато възпитаниците на българския наставник, печелят шампионската титла на Италия, което се случва за пръв път от създаването на клуба през 2000г. Тогава в отбора блестят още повече български звезди – Матей Казийски, Владо Николов, Смилен Мляков и Васил Иванов. Следват 4 световни купи, 3 от Шампионска лига, 2 от Италия, 1 – Суперкупа + 2 трофея от Серия А1. Благодарение на тези успехи, Радо и Матей са изключително обичани, почитани и титулувани, най-вече в местното градче – Тренто, което направиха световно известно и столица на волейбола, не само на Апенините, но и в цял свят. Тези българи, постигнали всичко на клубно ниво, уважавани по цял свят след всеки триумф развяват родния трибагреник, никога не забравяйки от къде са тръгнали и кои са. Въпреки покорените върхове, те са винаги стъпили здраво на земята, не позволявайки на славата и успехите да ги главозамаят. Всичко това за мен, е достойно за признание, уважение и възхищение! И според мен, трябва да сме горди, че имаме такива сънародници и радвайки им се всеки път, защото тези успехи са и „български”. От малко планинско градче, нашите Радо и Матей изградиха недостижим отбор, или както обичам аз да ги наричам – недостижима империя, която двама големи българи изградиха! Най-добрият отбор в света, поне в последните 5 години, те продължават да поставят рекорди и пишат история! И във всичко това, основата са двама българи! Сънародници, с които трябва да се гордеем! И може би, някои са се съмнявали в тях, мислейки, че ерата „Тренто” е към своя край, след неубедителното започване на сезона, момчетата на Радо Стойчев по безапелационен и великолепен начин, опровергаха и затвориха устите на всички недоброжелатели, триумфирайки за 4-ти пореден път със световната титла в Доха. Отново ги видяхме в тази си светлина, в която сме свикнали да ги виждаме – феноменални във всяко едно отношение!

Сезонът тепърва започва, така че съм убедена, че за пореден път всички титли ще бъдат в тяхната витрина. Но дори и да не се случи, те вече написаха и подчертаха многократно със златни букви името си и написвайки история. История, която ще се помни дълго, в основата на която са Радостин Стойчев и Матей Казийски – един невероятен тандем и недостижима империя – Тренто! и една дума, която принадлежи единствено на тях и тя е Шампион!

Оставете коментар

Автор

Зорница Георгиева

Подобни публикации