RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Мартин Богданов пред SportVOX: Вярвам, че имаме сили за добри класирания

Публикувано в: Биатлон, Зимни, Интервю
12:00, 20 ное 2012, Автор: , Преглеждания:472

SportVOX продължава с представянето на българските национали в един от най-популярните зимни спортове – биатлонът. Следващата ни жертва е „снайперистът“ Мартин Богданов. Българинът направи много силно представяне на Европейското в Брезно-Осърбле, приключвайки на осмо място в индивидуалния старт на 20 км. Ето какво каза той пред SportVOX преди началото на новия сезон:

Как премина подготовката ви за новия сезон и къде сте в момента?

В момента сме на лагер в Рамзау, Австрия. По традиция идваме тук преди началото на сезона, защото имаме възможност още преди да дойде зимата да караме ски на глетчер. Предишните ни лагери бяха в България. Високопланинската подготовка бе на Белмекен, имахме няколко лагера и на Банско. Това лято имах възможността да се подготвям с личния си треньор Борислав Панков, с когото работех като дете. Той ме изгради като състезател. Доволен съм, защото и двете места са много подходящи за една наистина качествена подготовка. Дали сме се справили ще проличи като започнат състезанията.

Остават по-малко от 20 дни до началото на сезона в Йостерзунд. Какви са очакванията ти за първите стартове в Швеция?

Аз няма да стартирам на първата купа в Йостерзунд, ще участвам в стартовете за IBU Cup, които също са в Швеция. Категорично мога да заявя, че и в двете състезания конкуренцията е убийствена, но ще дадем всичко от себе си да се представим добре, да не посрамим българския биатлон. Вярвам, че имаме сили за добри класирания.

А какви са очакванията ти за предстоящия сезон като цяло?

Приоритет за нашия отбор по принцип е Европейското първенство, на което Банско е домакин през февруари. За съжаление, аз нямам право да участвам, защото съм навършил 26 години. Според мен много важно е Световното първенство в Нове Место, Чехия. Трябва да запазим мястото си сред първите 20 в класирането по нации, за да имаме цял отбор на Олимпийските игри в Сочи. Изходните ни позиции от шампионата миналия сезон са отлични, така че сме много близо до постигането на тази цел.

Какви са амбициите ти за този сезон? Според теб кои са фаворитите?

В нашия спорт по традиция фаворитите са норвежци, французи, германци, руснаци. Това обаче в никакъв случай не означава, че няма да има изненади. Биатлонът се развива с огромни темпове и разликите между отборите вече са микроскопични. Един грешен изстрел, забавяне на рубежа или лошо вземане на някой завой може да те отправи повече от 10 места назад. Вече си говорим за разлики в десети, а не както беше преди години в десетки секунди и минути. Лично за себе си амбициите ми са да дам по-добри резултати от миналия сезон, да бягам по-бързо, да имам късмет при стрелбата и с малко шанс да направя класирания в топ 10 на IBU купите. За световната купа винаги се радвам, когато след спринта, намеря място в преследването. Миналият сезон бе добър за мен, но искам да вървя нагоре.

Не е тайна за никого, че има сериозна криза в българския спорт като цяло, още повече в зимните спортове. Как успявате в тази финансова криза, чийто изход сякаш не се вижда скоро?

И на нас, както и на останалите български спортисти ни е трудно. И не само на спортистите, на всички в България е тежко. Но президентът на федерацията ни Екатерина Дафовска прави всичко по силите си да подсигури нормална подготовка. Разбира се, не може да се сравняваме с най-богатите отбори, имаме проблеми, но на този етап важното е, че ходим по лагери, получихме си новата екипировка. Проблемът е, че големите фирми не искат да спонсорират спорта, в частност и биатлона. Всеки вика като има резултати, тогава. А то така как да стане? Единственото, което ме притеснява и което е проблем от години е липсата на лекар с нас. Нашият спорт е зимен, така че поне настинките са гарантирани. Дано нямаме по-големи проблеми.

Кои са твоите идоли в биатлона, а и в спорта като цяло?

Не мисля, че има биатлонист, който да не се възхищава на Оле Ейнар Бьорндален – уникален и като продължителност на кариерата, и като резултати. Освен него харесвам и Симон Фуркад, защото и той е дребничък като мен, но стреля страхотно, а и не отстъпва бегово на най-бързите.

Биатлонът не е сред най-популярните спортове у нас. Какво е бъдещето на българския биатлон според теб?

Не съм съгласен. Биатлонът има традиции в България. Все пак знаете, че Дафовска е олимпийска шампионка, Никулчина взе бронз. В момента разполагаме със страхотен мъжки отбор, в който 7-8 момчета се борят за 4 места. Никога не сме имали такъв състав при мъжете. При момичетата се получи дупка след отказването на златното ни поколение, но и там не са за подценяване и Емилия Йорданова и европейската шампионка за девойки Ния Димитрова и Десислава Стоянова. Важното е да се работи правилно и нещата ще са добре.

Смяташ ли, че скоро България може да е домакин на стартове от Световната купа?

Доколкото знам, Банско не отговаря напълно на изискванията за категория А, т.е. за домакинство на Световна купа. Там обаче има изграден прекрасен ролбан, стрелбището и пистата са отлични. Така че се надявам и това да стане някой ден, а защо не домакинството на европейското да не е една стъпка към световната купа.

Какво правиш в свободното си време? Какви са интересите ти извън биатлона?

Биатлонистите нямат почти никакво свободно време. Толкова си изморен от тренировката, че искаш само да почиваш. Когато имам възможност играя на компютърни игри и по лагерите се разтоварвам с тях. Вкъщи е по-различно, гледам да обърна внимание на близките ми, защото много отсъствам, да се видя с приятели.

Как преминава деня на един биатлонист?

Ставаме много рано, но аз никога не съм имал проблеми с това. Имаме физзарядка преди закуската, две тренировки през деня и така неусетно се оказва, че е време за сън, защото на следващия ден пак трябва да се става рано.

Би ли защитавал цветовете на друга държава?

Аз имам двойно гражданство, защото майка ми е полякиня. Но никога не съм се замислял да отида да се състезавам за друга държава. Това е въпрос на чест, а аз съм българин.

И последно… какво да очакваме от българската щафета в биатлона през този сезон?

Щафетата е едно от любимите ми състезания. Но в нея напрежението е много по-голямо, защото от мен зависи целият отбор и защото се състезаваш за България, а не за самия себе си. Ако имаме ден, а и другите щафети малко ни помогнат с по-лоши резултати може да направим много хубави класирания. Лично аз се надявам на топ 8 на световното първенство и много ми се иска да успея да намеря място сред четиримата, които ще участват в нея.

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК ИНТЕРВЮТО С МИРОСЛАВ КЕНАНОВ

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛИЯ ЙОРДАНОВА

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК ИНТЕРВЮТО С НИЯ ДИМИТРОВА

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК ИНТЕРВЮТО С МИХАИЛ КЛЕЧЕРОВ

Оставете коментар

Подобни публикации