RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Екатерина Дафовска пред SportVOX: Много ми се иска да вземем медал от Европейското в Банско

Публикувано в: Биатлон, Зимни, Избрано, Интервю
20:00, 22 ное 2012, Автор: , Преглеждания:454

Остават само няколко дни до началото на сезона в един от най-атрактивните зимни спортове – биатлонът. На 25 ноевмри Световната купа в шведския център Йостерзунд ще стартира със смесена щафета. След серията от интервюта на SportVOX с националния ни отбор по биатлон, бе време да дадем думата и на президента на федерацията Екатерина Дафовска. Ето какво сподели пред нас олимпийската шампионка от Нагано 98:

След няколко дни стартира новият сезон. Готов ли е българският отбор за стартовете в Швеция?

Нашият отбор се готви нормално. От наша страна каквото беше поискано се осигури. Надявам се сега спортистите да започнат нормално сезона. Няма как да очакваме още от първата Световна купа да са много добре, защото им липсват комплексни тренировки, защото не са били в Скандинавия, където има трасе със стрелбище. Функционално мисля, че са добре, а това е много важно. Другото ще дойде със състезанията.

Какви са целите на мъжкия и женския ни тим през този сезон?

Целите на мъжете са добро представяне на Световното първенство в Нове Место. Да запазят четирите квоти за Олимпиадата и на Европейското в Банско да имаме хубави класирания.

Жените имат същите цели, като ще бъде много по-трудно да защитават квотите за Олимпиадата. Тази година се готвиха отделно от мъжете и програмата беше по-различна. При Ния се появи травма, която много ще и повлияе в представянето.

През месец февруари 2013-а Банско ще приеме Европейско първенство. Осигурено ли е вече всичко около нашето домакинство?

Все още се боря за намиране на средствата и се надявам държавата да ни помогне. Имаме няколко спонсора. Това са тези, които са и на федерацията – ОББ, Техем. И нов партньор – Опел, който е само за Европейското.

Как успяхте като федерация да се преборите за домакинство на състезание от подобен висок ранг?

Домакинството беше взето още по времето на предния председател, а ние само го изпълняваме.

Мислиш ли, че ще можем да помечтаем за медал от Евро 2013?

Много ми се иска и на мен, но в биатлона трудно се правят прогнози. Дано спортистите да не са прекалено навити и те вътрешно трябва да го искат и да мечтаят. Напълно е възможно.

Смяташ ли, че скоро България може да е домакин на стартове от Световната купа?

За Световна купа не можем да мечтаем. Има правила и изисквания, на които не отговаряме. Засега имаме лиценз Б в Банско, което е само до ниво Европейско първенство или лятно Световно. В изискването влизат сгради, които не може да се построят там (в Банско – бел.ред.),

Докато ти беше на пистата, женският отбор беше винаги под светлината на прожекторите, а сега е обратното. Смяташ ли, че България ще има своите нови Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина, Павлина Филипова и Ива Шкодрева-Карагьозова?

Все пак ние бяхме продукт на старата система в спорта. Сега нещата са много по-различни като работа в клубове и почти никаква работа в спортни училища. Като председател на федерацията се опитвам да променям някои неща, но нещата са кардинални. Например федерацията не може да влияе на клубове, които не работят, а от там тръгват спортистите. Аз се опитвам по-рано да ги привлека в Б националния отбор, за да имат целогодишна подготовка.

Какво е бъдещето на българския биатлон според теб?

Бъдеще има. Биатлонът се разви много и гледаемостта е голяма. За сравнение, в Германия минава дори футбола. Там правят състезание преди Нова година на стадион с 55 хиляди зрители. В България имаме традиции и вярвам ,че ще се развива.

Как успявате да се справите в тази финансова криза, която е налегнала България. Трудно ли се намират спонсори?

Трудни са времената наистина. Може да са малко спонсорите, но и министерството на спорта ни подкрепя и ако питате спортистите едва ли има някой, който да е усетил кризата, както се усеща от народа.

А с какво запълваш свободното си време?

Свободно време все по малко имам покрай подготовката за сезона на Пампорово и подготовката за европейското.

И накрая… каква е голямата мечта на Екатерина Дафовска като президент на Българската федерация по биатлон?

Имам цели да се пооправят местата, където да се тренира биатлон. Клубовете да се посъбудят и да работят заинтересовани треньори, за да се изградят спортисти. И не на последни място, разбира, се едно много добро класиране на Олимпиадата в Сочи!

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации