RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Богомил Койнашки: Скоковете във вода са много красив спорт!

Публикувано в: Български таланти, Водни, Избрано, Интервю
10:32, 27 ное 2012, Автор: , Преглеждания:770

Богомил Койнашки е име, което ще се споменава все по-често и по-често що се отнася до представянето на България във водните спортове. На 19 ноември Боги навърши едва 15 години, но вече мечтае за големия спорт и за участието на Олимпиада. Състезава се в един нетолкова известен спорт за нашите географски ширини, а именно – скоковете във вода. В 12-ото издание на Великденския турнир по скокове във вода в Загреб (Хърватия) той печели два златни медала и с това се класира за Европейското първенство. Там завършва 15-ти  от 22 състезатели на еднометров трамплин, което за него е далеч от желаното класиране. Неуспехът отдава на липсата на опит и болки в кръста от стара контузия, а вината търси в себе си. На тренировката преди първото си излизане на Европейското първенство прави отлични скокове, които според треньора му го правят сигурен медалист, но на загрявката преди състезанието пада 5 поредни пъти, а това довежда до едно 14-о, едно 15-о и едно 19-о място в крайното класиране. Вижте какво сподели Боги специално за рубриката „Български таланти“ на SportVOX:

- Спечели два златни медала в 12–тото издание на Великденския турнир по скокове във вода в Загреб (Хърватска) и покри норматива за Европейското първенство. Как се чувстваш? Как ще коментираш представянето си там?

- Мига, в който разбрах, че съм покрил норматива за ЕП, се почувствах страхотно. Не за първи път участвам на турнира в Загреб и бях свикнал с обстановката. Бях много спокоен.

- Състезаваш се в спорт, за който, смело мога да кажа, че доста хора не знаят – а именно скокове във вода. Откъде започна всичко?

- Всичко започна в първи клас, когато треньорът ми подбираше деца за новия сезон. По-късно се срещна с майка ми и я запозна с детайлите.

- Разкажи ни малко повече за твоя спорт – за правилата и най-важните елементи.

- Скокът във вода e спорт, при който спортистът скача или пада във вода от платформа, или трамплин за скачане. Международно признат спорт e и e един от спортовете на Олимпийските игри. Спортистите скачат от различна височина, като на по-ниските височини се използва трамплин за отскок, а на големите височини се скача от плоска платформа. Състезателите изпълняват различни акробатични елементи във въздуха (салта, преобръщания и други). След края на всеки скок съдиите дават своята оценка като освен акробатиката се наблюдава и дали гмуркането е било правилно. Съществува и синхронен скок във вода, който се изпълнява от двама души. При него съдиите оценяват и синхрона между двамата състезатели.

- Какво те привлече в скоковете във вода? И защо избра точно този спорт, а не някой друг – има далеч по-популярни плувни спортове?

- Скоковете във вода са много красив спорт и мисля, че това ме грабна.

- Кои са идолите ти в спорта?

- Thomas Daley и Jack Laugher

- Какъв е Богомил Кoйнашки извън басейна?

- Нормално момче.

- Върху какво си се съсредоточил в момента? Предстоят ли състезания? 

- В момента ми предстой лагер в Русия, на който трябва да се подготвя за състезание в Холандия, на което ще се опитам да покрия норматива за ЕП 2013. Ще бъде трудно, защото тази година минавам в горната група и се състезавам с момчета до 18г. , но имам реални шансове да успея!

- За какво мечтаеш? Какви са твоите амбиции?

- Мечтая да участвам на олимпиада!

- С какво запълваш най-често свободното си време? Какви са твоите хобита и интереси като изключим тренировките?

- Нямам много свободно време, но това което имам, използвам да се видя с най-близките си приятели.

- И накрая… каква е рецептата един млад спортист да успее в България?

- Много подкрепа от близките ти и много труд!

Оставете коментар

Подобни публикации