RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Шампионът в София взима виза за Рио 2016

Публикувано в: Волейбол
15:04, 7 дек 2012, Автор: , Преглеждания:262

След новите правила в Световната лига от догодина международната волейболна федерация (ФИВБ) промени изцяло и олимпийските квалификации, които ще влязат в сила за игрите в Рио де Жанейро 2016.

Дванадесет отбора ще определят новия олимпийски шампион след четири години. Изцяло е променен форматът, по който ще се класират страните участнички. Според новия регламент, европейският шампион в София през 2015 година може да вземе директна квота за Рио де Жанейро.

Освен домакина Бразилия Световната купа през 2015-а ще определи първите два участника на следващата олимпиада. Досега престижната надпревара даваше три квоти, а не две.

Заявените дати за Евро 2015, на което домакини са България и Италия, съвпадат с тези на Световната купа – от 26 август. Шампионатът на Стария континент обаче не може да се проведе по същото време. Ако от БФВ и ЦЕВ определят Евро 2015 да се проведе след Световната купа, то тогава според новите правила на ФИВБ европейското първенство се явява и олимпийска квалификация. Така шампионът освен златните медали ще получи и директна квота за Рио де Жанейро.

Континентите, които ще проведат шампионатите си преди Световната купа, пък ще трябва да организират допълнителни квалификации. Ако от БФВ и ЦЕВ определят Евро 2015 да се проведе преди Световната купа, то тогава двата финалиста в София получават право да се състезават в Япония, където ще могат да се състезават за двете квоти. При този вариант обаче задачата на волейболните ни национали става изключително трудна. До средата на юли тимът ни ще играе Световна лига, веднага след това ще гони задължителен финал в София, а после ще трябва да извоюва и едно от първите две места и в Страната на изгряващото слънце за място в Рио.

Последните четири квоти за Игрите ще бъдат разпределени на световни квалификации, като допълнително ще бъдат уточнени домакините. На тях ще участват най-предно класираните страни в световната ранглиста, като всеки турнир ще дава по една квота. Участниците в тези квалификационни надпревари ще са по четири държави, определени според класирането им в световната ранглиста.

Мила Панайотова, „Тема спорт“

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации