RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ники Учиков пред SportVOX: Победите на Тренто се дължат на колектива!

Публикувано в: Волейбол, Избрано, Интервю
19:27, 18 дек 2012, Автор: , Преглеждания:207

Четирикратният световен клубен шампион Тренто завърши на първо място след първия дял на Серия А1, след като записа само една загуба в 11 мача. Момчетата на Радо Стойчев са в серия от 21 поредни победи във всички състезания. SportVOX се свързва с диагонала на италианския гранд Николай Учиков, който разкри каква е рецептата за всички тези успехи.

Тренто завърши на първо място в първия дял на първенството със само една загуба. Как би обобщил представянето на тима в първенството на Италия до този момент?

Наистина завършихме първия полусезон със само една загуба срещу Вибо и това е фантастично, но тук винаги е имало глад за победи, така че има какво да се печели.

Успяхте да запишете шест победи в шест срещи в Шампионската лига, а освен това спечелихте за четвърти път Световното клубно първенство. Каква е рецептата за тези успехи в мачовете извън Италия?

Всички победи се дължат на колектива в отбора и на начина по който всеки един си върши работата. Звучи страшно банално, но малко хора знаят колко е трудно да се създаде такава перфектна спойка между цяла група от хора.

Ти игра като титуляр срещу Цървена звезда и наниза цели 32 точки. Надяваш ли се да получаваш повече възможности в следващите срещи?

Радвам се, че Радо Стойчев ми даде възможност да играя и съм доволен, че успяхме да продължим серията от победи в Шампионската лига. Дали се надявам да играя и занапред? Ще излъжа, ако кажа не, но преди всичко гледам да помагам на отбора с каквото мога и когато мога. Мисля, че това е най-важното.

А какво е чувството да се бориш с гигант като Ян Щокър. Чехът винаги е в суперформа. Доволен ли си от факта, че имаш конкурент като него?

(смее се) Тук е малко спорно кой колко е гигант, но определено е играч от световна класа и за мен е удоволствие да меря сили с него. Дори си правим състезания кой по-силно ще забие (усмихва се)!

В края на месеца е турнирът за Купата на Италия. Мислиш ли, че Тренто ще се пребори за трофея и кои според теб са основните ви съперници?

Определено няма да е лесно. Със сигурност ние сме един от фаворитите за спечелването на Купата, но има още няколко много силни отбора, които ще се намесят в борбата за нея. Предпочитам да не назовавам имена, но със сигурност ще бъде голям спектакъл.

Жребият за Шампионската лига ви отреди руски препятствия. Първо Динамо Москва, а после евентуално Зенит Казан. Ще успеете ли да стигнете до Файнъл фор?

Искрено се надявам и вярвам, че можем да стигнем до Файнъл фор. Независимо срещу кого се изправяме, очаквайте да играем и да се борим до край!

В Падова и Молфета беше единственият българин, но сега си с още двама в Тренто. Предимство или недостатък е това да имаш повече сънародници в отбора, а още повече, че единият е твой старши-треньор?

Определено е хубаво да има с кой да говориш на родния си език, но не мога да кажа това е предимство или недостатък. Разбираме се и на български и на италиански, така че не съм почувствал голяма разлика.

Нека те върна малко и към България. Владимир Николов сложи край на кариерата си в националния отбор. Очакваш ли да получиш шанс за изява от Камило Плачи?

Да, Владимир Николов се отказва от състезателна в националния отбор, но доколкото знам не фигурирам в списъка с играчи на Камило Плачи, което дава отговор на въпроса ви.

А какво мислиш за новия формат на Световната лига и как оценяваш жребия на България?

Новият формат на Световната лига е наистина странен и всички тези промени се правят с цел да се експериментира с начина на провеждането и организацията на едно такова дълго състезание. До колко е добре или зле, ще видим след края му, но всички отбори сме длъжни да следваме правилата, зададени от FIVB и да играем. Що се отнася до групата, определено е тежка, но това ще ни даде шанс да играем срещу едни от най-силните отбори в света, което е много хубаво.

И последно… къде ще посрещнеш Новата година и какво си пожелаваш на Бъдни вечер?

Под „и последно“ имате предвид последно за края на света или като последно за финал на разговора ни (смее се). На Нова година ще съм с приятели тук в Италия, а за Бъдни вечер бих си пожелал много здраве и късмет във всичко, което предстои да се случва.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации