RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Камило Плачи: Силно се надявам Казийски да размисли за националния

Публикувано в: Волейбол, Избрано
15:47, 21 дек 2012, Автор: , Преглеждания:72

снимка: Моника Митева

Програмата на националния селекционер Камило Плачи в последните седмици бе доста натоварена, защото обиколи доста страни и градове, за да гледа мачове на български волейболисти. От различни зали в България през далечна Русия до родната му Италия той си водеше стриктно записки с представянето на играчите. Но предстоят още доста мачове, които Камило ще наблюдава, като няма да липсва и по време на двубоите от финалната четворка за Купата на Италия във Форум „Медиоланум“ в Асаго, Милано. Междувременно операцията на дъщеря му Роберта, която скъса коленни връзки по време на волейболен мач, бе отложена за след месец. Плачи се съгласи да даде интервю за BGvolleyball.com в навечерието на светлия християнски празник Коледа. 

- След като посетихте доста мачове на български волейболисти у нас и в чужбина какви са ви впечатленията и да очакваме ли новости?
- Новости едва ли може да има, защото всички български волейболисти малко или много се знаят. Бях в Русия и разговарях с Тодор Алексиев и Теодор Тодоров, като изяснихме някои неща що се отнася до подготовката след края на сезона. Тодор има известни физически проблеми и обсъдихме как точно да процедира. В Турция се срещнах с Теди Салпаров и с него също говорихме. Гледах мач и на Итас Диатек Трентино (Тренто), за да видя Матей Казийски и Николай Учиков. Наблюдавах и изявите на Соколов.

- По отношение на Казийски има ли надежда да го видим отново в националния?

- Аз силно се надявам, че той ще размисли и се върне, защото е много важен играч и може да ни помогне със своя опит и със своите качества.

- В България се срещнахте и с Андрей Жеков. Какво е положението с него?
- Андрей ще започне отново да тренира и да си възвръща игровия ритъм. Ще му е необходимо време, защото не е лесно да играеш след такова прекъсване. И в този ред на мисли не означава, че щом започне отново тренировки, ще бъде титуляр в националния тим. Не, той ще трябва да си спечели това място и да се пребори с конкуренцията на Георги Братоев. И така мисля, че е редно. Разбира се, ако докаже, че заслужава ще получи отново своя шанс.

- Какво предвиждате оттук нататък?
- Имам в програмата си поставени задачи да гледам още доста мачове на български волейболисти. След Нова година ще съм в Кастелана Гроте за срещата на местния БЦЦ-НЕП с Виктор Йосифов срещу Кучине Лубе Банка Марке (Мачерата). След това трябва да гледам мач на Светослав Гоцев и неговия Марми Ланца (Верона), както и двубой на Тодор Скримов във Франция.

- Изяснихте ли си вече с какъв щаб ще работите?
- След финалите за Купата на Италия ще говоря по-сериозно със специалиста, който искам за мой асистент. Той е италианец и ще върши работата, която вършех преди аз. Не е лесна задача и затова е трудно да се намери подходящия човек. И затова силно се надявам, че той ще приеме и ще можем да работим заедно.

- Тоест Владимир Николов няма да бъде част от щаба ви?
- Владо ще продължи да се състезава в клубния си тим, а в националния отбор ще получи някаква длъжност от федерацията, но няма да бъде част от екипа, който ще подготвя националите във фитнеса. Просто от федерацията му предложиха пост за мениджър или нещо подобно и те ще се разберат помежду си. Да се върне в националния отбор? Не мисля, защото той след Олимпийските игри обяви отказването си.

- През 2013 Световната лига ще се проведе в нов формат. Харесва ли ви тази формула?
- Дали ми харесва или не, не е толкова важно. По-важното е ние да се подготвяме добре, да тренираме на ниво и да играем срещу силни съперници, защото само по този начин всички израстват. В такива мачове  всеки става по-добър и са добре дошли битките ни с най-добрите през 2013. А и ще бъде отличен тест преди Европейското първенство, което ще бъде много важно за нас.

- Вярно ли е, че в националния на България ще повикате двама натурализирани играчи като Георги Георгиев и Дмитрий Бахов от Марек Юнион-Ивкони (Дупница)?
- Те са много интересни състезатели, които биха допринесли за националния тим. Не мисля обаче, че съответните разрешителни процедури ще могат да бъдат задействани така, че двамата да могат да играят през 2013. По-скоро подтикнах федерацията да действа по казуса, за да можем да ги използваме в по-далечно бъдеще. Такива процедури отнемат доста години и затова е по-добре да се действа по-рано, пък след време кой знае, може да се окаже от полза.

Междувременно за Италия на европейското през 2013 може да видим Османи Хуанторена, който има италиански паспорт. Ще ги превърне ли във фаворит за титлата?

Определено! Италия и в момента разполага с много силен състав, а с играч като Османи със сигурност ще са сред фаворитите за спечелване на европейската титла.

Ивайло Пампулов, BGvolleyball.com

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации