RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ния Димитрова е спортист №1 при младите!

Публикувано в: Биатлон, Зимни
19:34, 16 яну 2013, Автор: , Преглеждания:139

Биатлонистката Ния Димитрова е най-добрият млад спортист на България за 2012 г. Това се разбра днес по време на церемонията по награждаване на Златната десетка, определена в анкетата на Viasport.bg

Ния събра 324 т. в гласуването на спортните журналисти, като бе посочена на първо място в 18 от общо 54 анкетни карти. Така тя продължи тенденцията призът на Viasport.bg да се печели от представител на зимните спортове и прекъсна серията от успехи на бокса. Както е ясно през 2011 г. най-добър млад спортист стана ски-скачачът Владимир Зографски, а представителите на бокса – Кубрат Пулев и Михаил Таков, станаха съответно спортист и треньор №1 на страната при големите.

Ния не успя да присъства на днешната церемония, тъй като вече е част от женския ни национален отбор, който участва в стартовете за Световната купа по биатлон. Утре 19-годишната Димитрова ще стартира в спринта на 7,5 км в Анхолц-Антерселва (Италия). Наградата й бе приета не от кого да е от единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове Екатерина Дафовска (Нагано′98), която е и президент на федерацията.

Призът за №1 пък бе връчен от спортния министър Свилен Нейков. Министерството на спорта осигури за всички от десетката статуетките със стилизирани звезди с пожеланието един ден младите ни състезатели да станат големи звезди на световния спорт.

На второ място с 271 т. бе класиран боксьорът Благой Найденов. Призът му бе връчен от председателя на БОК Стефка Костадинова с изричната уговорка, че на него ще се разчита за следващите олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г., когато Благой ще е на все още крехките 19 г.

Призовата тройка със 191 т. допълни баскетболистът Александър Везенков. Младежкият национал също не успя да присъства на церемонията, тъй като има важни мачове с клубния си тим Арис и не бе освободен да се прибере от Гърция.

Местата от 4-то до 10-то бяха разпределени така:

4. Антонио Вутов (футбол) 168 т.; 5. Борислава Дамянова (джудо/самбо) 164 т.; 6. Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини) 163 т.; 7. Георгия Кадоглу (плуване) 128 т.; 8. Ангел Караньотов (мотоциклетизъм) 120 т.; 9. Цветан Стоянов (шахмат) 118 т.; 10. Ивайло Иванов (джудо/самбо) 107 т.

За отбор №1 при подрастващите бе определен националният футболен тим на родените след 1 януари 1996 г., воден от треньора Методи Деянов. Сътворилите чудеса по пътя си към елитните европейски квалификации играчи получиха общо 260 т. в допитването и изпревариха националния тим по баскетбол за кадетки (до 16 г.) и юношите младша възраст по волейбол.

Награди имаше за всички от Топ 10 – различни електроуреди, осигурени от ТЕСИ ООД, здравни застраховки за цялата година за първите трима от „Евроинс”, ваучери за такситата на „Евролийз такси”.
Със специален сак с колела от „Еврофутбол“ (за да може да го тегли), пък си тръгна най-малкият в десетката – 8-годишният Цветан Стоянов, който пътува цяла сутрин от Казанлък, за да пристигне навреме за церемонията.

В награждаването се включиха ощe кметът на София Йорданка Фандъкова, бивши и настоящи величия в спорта като Таня Богомилова, Георги Глушков, Богдан Николов, Маргарита Войска, Георги Георгиев и др.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации