RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ива Александрова: Има ли желание, има и начин!

Публикувано в: Български таланти, Интервю, Лека Атлетика
21:15, 4 фев 2013, Автор: , Преглеждания:1 822

Ива Александрова е една от младите надежди на българската атлетика. Едва на 18 години, тя е сред най-добрите в този спорт и е спечелила куп медали за България. Започва да се състезава през 2005 година, а от 2007-а е в столичния ЦСКА. И до днес Ива продължава да защитава цветовете на червения клуб, въпреки многобройните скандали и проблеми. Вижте какво сподели специално за читателите на SportVOX двукратната републиканска шампионка в седмобоя:

- 2012 беше добра година за теб. На Републиканското завърши първа на копие и в седмобоя, а със щафетата 4 x 100м. останахте на 3-та позиция. На Балканиадата сякаш не успя да разгърнеш целия си потенциал и остана 4-та в скока на височина и със съотборничките ти бяхте също четвърти в щафетата 4 x 100 м. Какви са амбициите ти през 2013?

- След 1 седмица имам републиканско, на което ще се опитам да защитя титлата си в седмобоя за 3-та поредна година. Ще дам всичко от себе си и за щафетата 4 х 400м. След това ще опитам да защитя титлата от 2012г. на копие. Това са целите ми за зимния сезон, а за летния има време-едно по едно.

- Родена си в Лом – един сравнително малък крайдунавски град. Как започна всичко? Кой бе първият ти треньор? Как се стигна до тук?

- Първият ми треньор се казва Васил Младенов. Съвсем случайно започна всичко – забелязаха ме в час по физическо и ме попитаха дали искам да тренирам. Беше ми интересно и отидох на тренировка. Така започнах да ходя по състезания, взимах медали и ме харесаха от ЦСКА. Помислих над предложението и приех.

- От 2007г. си в ЦСКА. Какво е мнението ти за този клуб? Последно време много се говори за финансовата криза, която го е обзела тотално…

- Добър клуб е !!! Един от най-добрите в страната. Криза има навсякъде, не само в ЦСКА !

- Защо избра точно лека атлетика, а не някой друг спорт?

- Както казах вече  -съвсем случайно избрах леката атлетика! Пробвах и с баскетбол, но не ми допадна толкова, колкото атлетиката. Винаги съм си мечтала да съм волейболистка, но в нашия малък град няма отбор, а сега вече е късно за тази смяна на спорта.

- Какво те кара да се състезаваш, имайки предвид лошата обстановка в българския спорт като цяло – липсата на бази и средства?

- Просто имам състезателен дух,който ме кара да продължа напред и да не се отказвам въпреки тежките условия. Все още не мога да се откажа, защото знам, че има още какво да постигна. Просто спорта се е превърнал в мое ежедневие и без него не си представям живота ми.

- Би ли се състезавала за друга държава?

- Категорично НЕ !!!

- Коя е любимата дисциплина и защо?

- Многобой, независимо дали е петобой, или седмобой. Харесва ми, защото има разнообразие от дисциплини в него(препятствия, скок височина, скок дължина, тласкане на гюле, хвърляне на копие, бягане на 200м и 800м).

- Родена си на датата, на която е родена и безспорно най-великата българка в Царицата на спортовете – Стефка Костадинова. Кои са идолите ти в леката атлетика, а и в спорта като цяло?

- Така е, на една и съща дата сме родени, пък и практикувам дисциплината и, но за съжаление съм на светлинни години от рекорда и. Идолката ми е най-добрата многобойка в момента – Джесика Енис, също така – Ивет Лалова.

- Как успяваш да съчетаваш спорта с ученето?

- Не мога да кажа, че ми е лесно. Съчетавам ги,старая се да се представям отлично и в двете неща. Както казват хората – Има ли желание, има и начин!

- Следиш ли други спортове освен атлетика?

- Да, интересувам се почти от всякакъв спорт. Волейболът ми е най-интересен за гледане. Следя и тенис, футбол, плуване, колоездене, борба и други.

- Каква е Ива Александрова извън лекоатлетическата писта?

- Труден въпрос – обикновен човек! Човек, който се забавлява с приятели и обича екстремните преживявания. Това мога да кажа за себе си, приятелите ми сигурно могат да ме опишат по-добре.

- И последно… какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да излизам навън с приятели, да се запознавам с нови хора ,да седя на компютъра, да мързелувам, да ходя на шопинг, но най-любимото ми е – да се разхождам сама из някои парк и да си мисля за хубавите неща, които съм преживяла.

 

 

1 коментар

  1. resmina казва:

    mnogoo qki snimki

Оставете коментар

Подобни публикации