RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

На кого са нужни подобни състезания?

Публикувано в: Зимни, Коментар, Ски
18:38, 5 фев 2013, Автор: , Преглеждания:183

Днес в Шладминг започна поредното Световно първенство по ски-алпийски дисциплини. Най-добрите дами в белия керван застанаха на старт в дисциплината Супер-Г.

Австрия е мека в развитието на този вид спорт както на професионално така и на развлекателно ниво. Това означава сериозна организация и никакви компромиси. За съжаление, обаче още в първия ден домакините си позволиха да направят изключение от тези свои правила. Мъглата, дъждът, високите температури направиха живота на организаторите черен през последните няколко дни. Днес времето се оказа още по-негостоприемно към състезатели и длъжностни лица, тъй като мъглата в горната част на пистата бе прекалено гъста. Последваха няколко отлагания от журито на състезанието. Когато бройката им стигна 5 и часовете над два, би трябвало това състезание да се отложи за друг ден.

Домакините, водени от графици показаха инат и въпреки сериозното закъснение с три и половина часа решиха да дадат старт на състезанието при доста компромисни условия. Ниската видимост, мъгла, стелеща се на талази, странното състояние на пистата бяха предшественик на драмите, които се получиха по време на надпреварата. Първо едно от длъжностните лица падна лошо по време на изпълнение на своите си задължения. Той получи сериозна контузия и бе нужно намесата на хеликоптер, за да бъде откаран по най-бързия начин в близката болница. Този инцидент спря състезанието за около 20 минути.

След това Линдзи Вон също получи травма в средата на пистата, след като се приземи лошо по време на изпълнението на един от скоковете на трасето. Нейното състояние също бе доста тежко, като отново хеликоптерът трябваше да влиза в употреба. В добавка към тези инциденти, прибавяме факта, че заради лошата видимост още две-три от водещите състезателки подминаха една сравнително лесна синя врата в навлизането към долната част на пистата.

Освен това цели 22 състезателки не успяха да се спуснат по трасето, тъй като след 36-ти номер – Клара Крижова от Чехия, мъглата буквално завзе отново горната част на пистата. Така някои състезателки от по-лимитирани отбори като Аржентина, Беларус, Казахстан, Нова Зеландия и прочие бяха лишени от възможността да опитат вкуса на участието на голямо първенство. Всички тези случки поставиха сериозна сянка на съмнението върху това първенство. А мястото наистина си го бива и заради местните фенове и заради прекрасните писти. Но планината винаги е своенравна и човек трябва да внимава с всяка нейна приумица.

За съжаление, организаторите не се вслушаха в нейното желание и направиха състезанието напук. Вместо празник,  се получи кофти момент, в който се контузи една от най-добрите скиорки в последно време, всички състезателки бяха поставени при различни състезателни условия, а някои дори бяха измамени, висейки  цял ден горе на старта, без въобще да се спуснат по склона. Де факто, ФИС си спретна състезание само за топ скиорки, а за останалите – можело и без тях. Пита се дали всичко това беше нужно? Дали пък по-добре бе да се отложи старта за друг по-хубав ден. Въпросите зададени прекалено късно, обаче не предпазват от лични драми. Просто защото са зададени прекалено късно. Организирането на големи първенства изисква сериозно лавиране из множество проблеми. Особено когато става въпрос за състезания на открито и на сняг. Графикът си е график и трябва да се спазва, но не бива това да се прави на всяка цена. Защото цената на човешкия живот, емоция и дискриминация е по-скъпа от точното изпълнение на график.

Поздравяваме шампионката Тина Мазе и двете и подгласнички Лара Гут и Джулия Манкузо. Те показаха завидни нерви и солидна подготовка, за да триумфират в един толкова волеви старт. Жалкото е , че те няма да могат да се зарадват истински, защото за разлика от журито имат чувствителни сърца и знаят, че това което се случи с Линдзи можеше да се случи и на тях. Стискаме палци всичко с Вон и човекът, който пострада от длъжностите лица да бъде наред.

Искрено съжалявам за италианката София Годжия, която с късен стартов номер за малко не се качи на подиум. Повече късмет и добра видимост на Хронер, Вайрайтер и Хьофъл-Рийш през следващите дни. А на момичетата като сестрите Симари Биркнер, Грета Смал и Александра Колети пожелавам да успеят да се спуснат по пистата в Шладминг на официално състезание. Винаги когато има големи първенства има драми, това в Австрия не прави изключение. Дано през следващите дни те да бъдат повече от положителен и състезателен характер, а не повече да се коментира човешката глупост.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации