RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Тед Лигети със световната титла в Супер–Г, Ники Чонгаров 38-и

Публикувано в: Зимни, Избрано, Ски
15:29, 6 фев 2013, Автор: , Преглеждания:101

Американската звезда Тед Лигети спечели първия златен медал при мъжете на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в австрийския зимен център Шладминг, след като триумфира в днешното Супер-Г, изпреварвайки Готие дьо Тесиер и Аксел Лунд Свиндал.

Днес на старт застанаха 82 алпийци, които си оспорваха разпределението на местата в дисциплината Супергигантския слалом. За разлика от вчера, днес планината Планай се смили над организаторите, феновете, треньорите и състезатели, като предложи отлични условия за тях. Треньорът на норвежците Могер подготви интересно трасе с много опции за по-техничните състезатели. За разлика от типичните шус писти, където алпийците прекарват повече време в аеродинамична стойка, в настоящото по-затворено трасе участниците трябваше да стоят повече време изправени. Те много трябваше да внимават за изписването на завоите и преминаването на контролните врати. Именно поради тази технична специфика по-голям шанс за победа имаха типичните алпийци специалисти в гигантския слалом, докато за спускачите това трасе никак не бе по вкуса им. Точно това и се получи на практика. Доминиращите през сезона състезатели в тази дисциплина като Инерхофер (Италия), Марсалия (Италия), Хеел (Италия), Янсруд (Норвегия) и Гей (Канада) им беше много трудно да направят добро състезание. Никой от тях не попадна в първата шестица, като  защитаващият титлата си от преди две години Инерхофер зае седмото място.

Максимално добре от открилия се шанс за по-техничните състезатели се възползва настоящата звезда в американския отбор Тед Лигети, който сякаш караше малко по-скоростен и дълъг манш в гигантски слалом вместо Супер-Г. Благодарение на добрата си техника и поддържане на висока скорост, Лигети успя да се спусне най-бързо по пистата от всички състезатели. Така на пръв поглед малко изненадващ, но не и учудващ за специалистите световен шампион в тази дисциплина стана Тед Лигети. Неговото време бе 1:23.96 минути.

Втори на само двадесет стотни остана друг техничар Готие дьо Тисиер. 32-годишният французин направи състезанието на живота си, като постигна най-големия успех в дългата си кариера – сребро от световно първенство. Бронзовото отличие отиде в сочения за фаворит норвежец Аксел Лунд Свиндал. С изоставане от двадесет и две стотни от времето на американския победител, Свиндал трябваше да се задоволи само с третото място. За него състезанието вървеше отлично, като след средната част времето му беше в златното измерение. Уви, груби грешки в последната доста по-технична част на пистата го лишиха от първото място.

Лош ден имаха състезателите на Австрия. Домакините очакваха първи медал в сметката си, но Райхелт, Майер, Бауман и Щрайтбергер въпреки, че всичките попаднаха в първата десетка, не успяха да запишат време даващо медал. Най-близо от тях до тройката бе Райхелт, който остана четвърти.

Трима българи успяха да се спуснат по пистата и да завършат състезанието. Най-добре от тях се представи Никола Чонгаров, който зае 38-ма позиция, изоставайки на само 4.65 секунди от времето на победителя. От братята Георгиеви, по-добре се представи Светослав, записвайки 46-то място с време от 1:30.23 минути. Георги Георгиев бе 52-и, като изоставането му бе 7.10 секунди. Може да се каже един добър ден за българските ски, тъй като пред Никола Чонгаров останаха само състезатели от т.нар. водещи сили.

Утре е почивен ден на първенството, като в петък най-добрите алпийки комбинаторки излизат по трасето в Шладминг.

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации