RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Първа руска етапна победа в Джирото от четири години

Публикувано в: Колоездене
23:01, 12 май 2013, Автор: , Преглеждания:83

Джиро Д'ИталияМаксим Белков (Katusha) донесе първа етапна победа за Русия в Джирото от доминацията през 2009г. на Денис Меншов. В битката за генералното класиране Райдър Хеседал (Garmin-Sharp) бе големият губещ, като пасивът му мина границата от 3 минути.

Деветият етап от Сансеполкро до Флоренция бе с дължина от 170 километра и включваше 4 височини, като имахме и една от първа категория – Валомброза. Напълно в тон с останалите етапи и в този дъжда не пропусна да навести колоната, като валя почти през цялото време.

Максим Белков бе сред инициаторите на откъсването за деня, като компания му правиха още цели 11 състезатели. Височината Валомброза изигра своята роля, като именно в спускането руснакът успя да се откъсне и натрупа аванс от 3 минути пред преследвачите си за оставащите му 2 изкачвания до финала. Темпото в основната група се задаваше от тима на Astana, докато отново Брадли Уигинс (Sky) имаше проблеми в спусканията и изостана. Много отбори обаче се включиха да помагат на казахстанският отбор и чак в последните 25 километра Уигинс успя да се върне обратно.

На последното изкачване изненадващо Райдър Хеседал започна да се пропуква и загуби контакт с групата, вместо както всички очакваха да се опита да навакса малко от пасива си. Междувременно умората бе започнала да застига Белков, но руснакът успя да издържи и финишира за 4:31:31ч. Втори на 44 секунди завърши Карлос Бетанкур (AG2R) а трети на 2-секунди след него е Харлинсон Пантано (Colombia). Основната група пристигна на 1:03, а Хеседал на 2:09 от победителя.

Така в генералното класиране лидер продължава да бъде любимецът на публиката Винченцо Нибали (Astana) с аванс от 29 секунди пред Кадел Евънс (BMC) и 1:15 пред Роберт Гесинк (Blanco). Уигинс е на 1:16, докато Хеседал е вече на 3:11 от италианецът. Утре е почивен ден, а във вторник колоездачите ги очаква първият високопланински етап.

текст: biking.bg

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации