RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

България с труден петгеймов успех срещу Иран

Публикувано в: Волейбол
20:20, 31 май 2013, Автор: , Преглеждания:102

България

Националният отбор на България по волейбол постигна трудна победа с 3:2 (25:23, 23:25, 27:25, 18:25, 19:17) гейма над водения от легендарния Хулио Веласко тим на Иран пред близо 800 зрители в столичната зала Христо Ботев.

Селекционерът Камило Плачи започна с Георги Братоев и Цветан Соколов по диагонала, Виктор Йосифов и Стоян Самунев в центъра, Тодор Алексиев и Тодор Скримов като посрещачи. На поста либеро отново титуляр бе Мартин Божилов.

Доминацията на българските национали в първия гейм бе тотална, като сервисът бе силното им оръжие. Благодарение на Стоян Самунев и Георги Братоев още на първата техническа пауза разликата бе впечатляваща – 8:2. Към края на гейма в игра се появиха за малко Николай Пенчев и Тодор Вълчев, а частта бе спечелена с 25:23.

Във втория гейм Плачи заложи на същия състав, като един от водещите играчи – Цветан Соколов, не успя да се представи на обичайното си високо ниво. Така разпределителят Георги Братоев бе принуден да подава почти изцяло на капитана Тодор Алексиев и на Тодор Скримов. От другата страна на мрежата Иран поддържаше преднината си от две точки. Силният сервис на Стоян Самунев помогна на българските национали да изравнят за 23:23, но след това допусна грешка и играчите на Хулио Веласко получиха геймбол, от който се възползваха веднага, реализирайки ас – 25:23 и 1:1.

Въпреки загубата във втората част, Камило Плачи не направи промени в състава за третия гейм. След равностойно начало иранските състезатели допуснаха две поредни грешки от сервис и атака и България дръпна с 6:4. Волейболистите на Хулио Веласко имаха много неточности, което доведе до 11:8, но последва истинска игра на нерви, в които двата отбора се надпреварваха в грешките, за да се стигне до ново равенство – 19:19. В крайна сметка българските момчета съумяха да стигнат до трудно 27:25.

Камило Плачи реши да потърси промяна и замени Стоян Самунев с Борислав Апостолов. Това обаче не доведе до резултат, дори напротив, Иран се откъсна с пет точки – 16:11. Грешките в нападение на българските играчи продължаваха, а азиатците дръпнаха с 19:14. Италианският селекционер предприе нова смяна – Тодор Вълчев на мястото на съименика му Скримов, но и това не помогна и Иран взе гейма след 25:18.

В решителния тайбрек двата отбора се дебнеха за всяка точка, като равенството се запази до 8:8. Цветан Соколов започна да показва защо е основната звезда на България, като отпусна ръката си от сервис и асовете не закъсняха. Блокадата също заработи и резултатът стана 11:8. Последва обаче ново отпускане и 12:12. Тодор Вълчев се появи на мястото на Тодор Алексиев, за да се заздрави посрещането. Последва истински спектакъл, който за щастие завърши с ас на Соколов и 19:17 за България.

Цветан Соколов заби 32 точки (4 аса, 4 блока, 56% ефективност в атака), а Тодор Алексиев добави още 17 (2 блок, 48% ефективност в атака, 22% перфектно и 47% позитивно посрещане). Виктор Йосифов се отличи с 12 точки (5 блока, 50% ефективност в атака).

Утре е втората контрола срещу Иран, която е и последна преди гостуванията на Франция в Световната лига през следващата седмица. Мачът в зала Христо Ботев е отново от 17,30 часа.

Съставът на БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев 4 (2 аса, 2 блока), Цветан Соколов 32 (4 аса, 4 блока), Тодор Скримов 9, Тодор Алексиев 17, Виктор Йосифов (5 блока), Стоян Самунев 4 (2 блока) – Мартин Божилов-либеро (Борислав Апостолов, Тодър Вълчев 1, Николай Пенчев)

източник: BGvolleyball.com

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев