RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Бунтът на фавелите

Публикувано в: Коментар, Футбол Свят
14:19, 2 юли 2013, Автор: , Преглеждания:104

1039578_10151701986774288_2088424737_o

Футболът като атракция преди малко повече от век е бил разпознат от хората като зрелище за бедните. В Англия, а и по света разделението между богати и бедни по това време е жестоко. За мнозина фабриките, мините или железопътните компании са били единствения изход за правене на доходи. Тежката, изнурителна работа била полята с големи количества ниско качествен алкохол или катранен табак. Времената на бедните били тежки. Те имали нужда от някакъв нов опиум, който да замъгли реалността им. На Острова те припознали във футбола надеждата за нов по-добър живот или моментна надежда за производството на ендорфини. Мнозина от миньорите окачали газените лампи, сваляли ботушите и обували обувките, като за кратко извървявали пътя от мрака до светлината идваща от стадиона, където много често над 100 000 души са очаквали поредната порция здрав футбол.

Бразилия винаги е била страна на контрастите. От едната страна стоят невероятни природни дадености, тюркоазени води, причудливи животински разновидности, учени и кадърни специалисти, ултра богати плантатори или индустриалци. От другата страна виждаме изсечените стотици хиляди акри тропически гори, замърсените водни източници, високата престъпност, екзотичните фавели. Точно в такъв контраст футбола вирее чудесно. Припознат от бедните като опиум или като шанс за измъкване от мизерията, той завладява сърцата и умовете на бразилците. Сякаш тази игра е направена точно за тях. Независимо дали говорим за играчите или феновете, когато заговорим за бразилски футбол в съзнанието ни се появява образа на фиестата. Безкрайният празник на финтовете, фокусите с топка в крака, екстравагантните отигравания, бързината, издържливостта, жонглирането, маменето, забавлението. Много често на меката на бразилския футбол „Маракана“ над 200 000 зрители са присъствали на не един или два епични за играта моменти.

Когато ФИФА взе решение да даде домакинството на футболните финали през 2014-та година на Бразилия, света си каза, че най-после играта отива в своето кралство. Пълни стадиони, невероятни багри, красиви тела, самба ритъм. Една приказка, в която футбола ще живее за цял месец. Уви, разбирането на фена за играта е едно, но реалностите са други. Купата на Конфедерациите показа ясно, че голяма част от истинските фенове на играта, ще останат извън стадионите. Просто защото нямат пари дори за транспорт, камо ли за билет. Така догодина ние ще наблюдаваме едни финали, които ще бъдат опорочени от дългата ръка на парите. Трансформацията ще бъде завършена, като футбола вече ще бъде атракция за средната класа и богатите. Тя ще бъде присвоена от онези, срещу които преди стотина година е била използвана като оръдие за класовата борба. Метаморфозата изглежда страшна, като духът на играта бавно и полека започва да загнива.

Нека вкараме малко цифри. На епичните световни финали през 1950 година в Бразилия средната цена на билета е била около 1.8 долара. Най-скъпите и луксозни хартии са били купувани за 18 долара. Пресметната към настоящия момент, днес цената на билета от 1950-та година би трябвало да струва 16.94 долара в най-ниския и съответно масов сегмент и 169.37 долара в луксозния вариант. Да не забравяме, че мнозина фенове са влизали и гратис тогава по неведоми пътища господни. Днес последното не е опция, а т.нар. покани винаги попадат в ръцете на никак не случайно хора. На изминалия турнир за Купата на Конфедерациите, най-евтиния билет за груповата фаза бе 60 долара и 100 за финалите. Най-скъпата хартийка се продаваше на бяло за 220 долара на мач, като груповия билет за три срещи от груповата фаза бе на стойност 360 долара. Минималната заплата в страната е 339 долара, като кило домати се продава за 6.50 долара, а добър крем за бръснене се търгува за около 12 долара.

За някои протестите в Бразилия от страна на бедната класа бяха срещу корупцията, високата стойност на вложените средства и прочие, но истинската цел бе насочена срещу високите цени на билетите на футболния опиум. Това накара хората от фавелите да скочат срещу управниците си, тъй като дългоочакваното завръщане на световните финали за няколко генерации ще се окаже пустиня за сетивата, така както Париж не е оазис за бедняка. Високите цени на билетите са нужни за избиване на поне малка част от вложените огромни средства в инфраструктура. Мнозина обвиняват ФИФА в корупция и високи строителни претенции, но истината е че те заедно с местната власт формират лоби, което знае как да прави черни пари от организирането на събития за сметка на данъкоплатеца. То, затова и правителството на Бойко Борисов строеше магистрали, защото само в инфраструктурни проекти могат да се откраднат много пари, докато влагането им в пенсии, доходи, образовани, здравеопазване е кауза пердута за личностите с далаверите. Този феномен не е прецедент и най-вероятно ще формира силен дебат за бъдещето на играта. Но, това вече е друга тема.

Така реално Купата на Конфедерациите не се превърна в празник за бразилския футболен фен. Той остана на сухо и тъмно. Догодина нещата няма да бъдат по-различни, като все пак от ФИФА обещават минимални цени от 20 долара и 100 000 000 помощ за закупуването на билети и даването им на фенове, които не могат да си ги позволят. Просто прах в очите на трезво мислещите. Колкото до футболния аспект на турнира, всичко се разви по план. Бразилия не показа „жого бонито“, но спечели купата. Имаше всички подправки, които правят един шампионат на национални отбори желан. Географско откритие и любим аутсайдер- Таити, велики обрати – Италия и Япония, здрави и драматични битки – полуфиналите, разочароващ финал – Бразилия и Испания, нови футболни звезди на хоризонта – Неймар и Паулинио и т.н. Но, най-важното не се получи. Вместо празник, тези финали се превърнаха в бунта на фавeлите. Там където живеят истинските фенове на играта и там откъдето тръгват великите играчи. Очакваме скоро това движение да се разпростре и по други континенти!

Димитър Шопов – sportvoxmag.com

Оставете коментар

Автор

Димитър Шопов

Подобни публикации