RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

11 българи участваха в семинар на УЕФА в Осло

Публикувано в: Футбол България
16:53, 19 сеп 2013, Автор: , Преглеждания:35

55611 български специалисти, работещи в системата на детско-юношеския и аматьорски футбол, се завърнаха от семинар на УЕФА в Осло по програмата „Грасруутс“. В продължение на 4 дни нашите представители заедно с Швейцария, Сан Марино и домакините от Норвегия обменяха опит по развитието на масовия футбол.

Групата на всяка асоциация включваше 11 треньори или ръководители. Грасруутс е проект на УЕФА, насочен към популяризиране на футбола сред деца, юноши и девойки чрез създаване на условия за достъп и безвъзмездно осигуряване на начално обучение. В основата на използваната методика са принципите на равенство, солидарност, етническа толерантност, справедливост и защита на децата. Трите гостуващи делегации изнесоха презентации, като България бе представена от Борислав Александров, мениджър на програмата „Грасруутс“ на УЕФА към БФС.

Семинарът в хотел „Тон Улевал Стейдиън“ бе официално открит от почетния президент на Норвежката футболна федерация Пер Равн Омдал, бивш член на Изпълкома на УЕФА. Тежестта на презентациите изнесоха домакините, като безспорно най-голям интерес предизвикаха лекциите на бившия национал на Норвегия Стиг Инге Бьорнеби, изиграл 250 мача за Ливърпул и Блекбърн.

Вниманието на участниците в семинара бе фокусирано и върху останалите презентации на теми: „Ролята на треньора в Грасруутс“, „Клубовете и лидерите в норвежкия футбол“, „Използването на интернет от треньорите в Грасруутс“, „Физическа активност след училище“. Домакините предоставиха и възможността да бъдат наблюдавани тренировки на момчета и момичета в два детски футболни отбора – ReadyFC (градски клуб, в който тренират 750 деца) и GreiFC (с 500 деца, от които 20% са момичета). Много емоции имаше и по време на турнира на малки вратички, в който се включиха отборите на 4-те страни. След това участниците в семинара изгледаха на живо от стадион „Улевал“ световната квалификация Норвегия – Швейцария (0:2).

БФС – Отдел „Връзки с обществеността и медии“

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации