RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Тодор Стойков поведе кампанията „Открито за диабета“

Публикувано в: Любопитно
17:51, 14 ное 2013, Автор: , Преглеждания:54
Тодор Стойков

снимка: lukoilacademic.bg

Бившият капитан на националния отбор и на Лукойл Академик Тодор Стойков подкрепи каузата за борба с диабета, съобщава сайтът на „студентите“.

Той е посланик на кампанията „Открито за диабета“ във Варна, която се организира от Българска асоциация диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България. В основата на кампанията е посланието за ранната диагностика и превенция, която включва здравословен начин на живот и достатъчна физическа активност. Затова и мотото на кампанията е „Каква стъпка ще направиш днес”.

За да отбележат Световния ден за борба с диабета, Тодор Стойков и организаторите на кампанията изкачиха стълбите в Морската градина.

„Изкачването на стълбите е символичен знак, с който искаме да обърнем внимание на хората и да ги накараме да се движат повече. Изследванията показват, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от заболеваемост с диабет тип 2. Никой не е застрахован от тази болест, затова важно е да не подценяваме риска и да се грижим за здравето си. Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асаньора или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета”, сподели Стойков.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света.

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. В България болните от диабет са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации