RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Мадански обясни защо се е нахвърлил срещу клубните треньори

Публикувано в: Футбол България
15:13, 18 ное 2013, Автор: , Преглеждания:46

Михаил МаданскиСелекционерът на младежкия национален отбор Михаил Мадански коментира изказването си след загубата от Дания в Стара Загора, когато заяви, че клубните „треньори само плачат от съдиите и се търкалят” и дори призова за „отнемане на лицензи”, ако някой наставник спре даден футболист от участие с представителния тим.

Както е известно, Ивайло Чочев (ЦСКА), Георги Терзиев (Лудогорец) и Иван Горанов (Берое) не бяха пуснати да играят в решителната европейска квалификация, загубена с 2:3.

„В България имаме доста добри треньори и съвсем незаслужено голяма част от специалистите смятат, че причина за слабия футбол са слабите треньори. Нашите треньори по нищо не се отличават от колегите си в чужбина. Но това е една от функциите на треньора. Аз въстанах срещу другото лице на българския треньор – поведението, което ги прави част от виновниците за създаване на напрежение между хората и отделните клубове”, коментира Мадански пред БНТ.

„Пример давам със Стойчо Младенов, когото уважавам безкрайно. С него обсъждаме често липсата на колегиалност и толерантност между треньорите. Стойчо в един момент решава, че младежкият национален отбор не е толкова важен. Оставете ме мен. Това е отношение на треньор, който е водил национални отбори. Преди един месец разговарям с Петър Хубчев, към когото също изпитвам безкрайни симпатии. Виждам го, че е променен. Казвам му: „Петьо, какво става с тебе? В Стара Загора, където всичко мирише на футбол, трябва да се наслаждаваш на момента.” А той ми казва: „Да, всичко ни е наред, ако не сте вие от БФС“. Защо трябва да се приравняваш към другите, бъди великодушен. Кой щеше да спечели от цялата работа? Ние трябва да се замислим дали самата треньорска гилдия няма нещо общо с нагнетяването на обстановката. Защо треньорите се разделят с клубовете винаги със скандал?“

„Прекалено рано се отказахме от светилата в треньорската ни професия. Хубчев ми се обади преди мача на Лудогорец и ми каза: „Ако Терзиев играе за Лудогорец, аз ще направя скандал, и ще взема Иван Горанов.“ Казах му, че нямам общо, не съм дал разрешение на Терзиев. С Терзиев разговарях, той ми каза, че решението на ръководството е такова. По мое мнение, Берое бе ощетеният отбор в този мач с Лудогорец. След него Хубчев ми се обади и ми каза, че идват да си приберат Горанов. Аз вече бях направил разбор, бях подготвил всичко. Иван Горанов е най-добрият ни футболист от началото на квалификациите, играл е във всички тези мачове.“

„Мисля, че с Горанов, Чочев, Терзиев щяхме да победим, защото цяла седмица тренирахме с Илия Миланов като централен защитник и Горанов като ляв бек. Направихме някои заучени неща, и в последния момент бяхме изправени пред ситуация да сме без бекове. Но можеше и с тях да загубим. Моята основна задача е изграждане на добри национални състезатели. Разбира се, има и цел класиране. Аз съм човек, който съм класирал отбор на Европейско първенство. Аз нямам амбиции да се доказвам като велик треньор, аз искам да помагам на играчите да израстват. Ето, както Георги Миланов, който лично ми се обади и каза, че иска да играе за младежкия национален отбор”, допълни Мадански.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации