RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

4 часа работа по борда на Александра Жекова

Публикувано в: Зимни, Сноуборд
15:40, 13 фев 2014, Автор: , Преглеждания:291

Александра Жекова

Близо 4 часа дневно работа изискват бордовете на Александра Жекова. За тази дейност в големите ски-нации са отговорни поне 4-5 специалисти, но при Жекова тази дейност извършва нейният баща и треньор – Виктор.

Всяка вечер, той извършва сложни процедури по свалянето на най-горния пласт от пластмасовото покритие, след което следва сложна и изключително тънка обработка с вакси. Виктор е един от най-големите специалисти в това отношение, търсен за съвети от редица други тимове.

Двамата с Жекова обръщат внимание на всяка подробност от подготовката, екипировката, подхода към отделно състезание, хранителния режим, психологическото състояние – всеки един детайл е от огромно значение според тях.

Сани разполага с 5-6 състезателни борда, като първоначалната подготовка на всеки един от тях започва от април и завършва през октомври. Това е допълнителна работа по тях, въпреки че са правени по поръчка. След това започва финната обработка, която трае нялоко месеца преди всичко да бъде готово за състезание.

Дори и тогава всяка една дъска иска ежедневвно работа по нея. В Сочи Виктор предпочете да работи в блока в Олимпийското село, тъй като вакс кабините на пистата са само 4 квадратни метра и се делят с още 3 държави.

БОК предостави на Жекови огромно помещение от 25 квадратни метра, където Виктор спокойно настани цялата си подвижна „работилница“. Днес в нея се „монтираха“ и Радослав Янков с тренора си Георги Атанасов и така българската бордгрупа на олимпиадата вече е в пълен състав

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации