RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Валентин Михов: Недопустимо е да се играят мачове от Суперлигата в училищни салони!

Публикувано в: Волейбол
13:58, 18 фев 2014, Автор: , Преглеждания:161

Valentin_Mihov_1Валентин Михов навлезе във волейбола, като от този сезон работи съвместно с Националата волейболна лига с цел повишаване качеството на медийния продукт волейбол.

Той е директор на рекламната агенция SV RSA, която се занимава и с медийно посредничество, проучване, мониторинг в сферата на спорта. Вальо Михов, който наскоро празнува 60-годишен юбилей, се съгласи да даде специално интервю за BGvolleyball.com.

- Договор за три години между фирмата „Нова Трейд“, представител на изворна вода Бачково и Националната волейболна лига. Какво очаквате да видите след три години?

- Очаквам всичко това, което правим на клубно ниво, след три години да рефлектира и в националния отбор. Аз гледам какво правят по другите първенства като италианското например. И по-точно как са разположени рекламите, как протичат мачовете, какво е съдийството и т.н. И смятам, че след година и половина в България можем да докараме нещата поне на 50 % от това, което е в чужбина. Имам предвид медиен продукт, какъвто искаме да направим волейбола и каквато всъщност е моята задача. Колкото до играчи според мен в България има много потенциал и талант.

- Медиен продукт означава и строги мерки за получаване на лиценз, които няма да търпят компромиси.

- Да, при това съм категоричен, че така ще стане. Все пак става въпрос за шестцифрени суми, които в момента предоставяме на клубовете. Не може голяма част от мачовете да се играят в училищни салони. Ако искаме да създадем красив продукт, от който всички – телевизии, зрители и фенове – да са доволни, то трябва да има и подходящи условия за това. Има 4-5 хубави зали и едно прекрасно съоръжение в Самоков, което искам да попитам защо не използваме. Също така в Благоевград има прекрасна зала, а и в Пловдив също предстои да се открие нова. В Добрич разполагат с хубава зала, така също и в Бургас, Габрово и София. По този начин може да се разреши проблема. Ситуацията е същата както с футболните терени в А група.

- Шампионите от Марек най-сетне получиха пари за преизграждането на Спортната зала в Дупница.

- Имах щастието да обиколя почти всички зали в България, като обещанията са много, но засега малко е свършената работа. Колкото до сегашното правителство или предходното, аз не съм от хората, които хвалят или тщеславят някого. Въпросът ми е следният: за 24 години демокрация освен Арена Армеец, кой футболен стадион бе построен? А имаше толкова инвеститори и предложения, но със Закона за публично-частно партньорство толкова се забавиха и мотаха в Парламента и всичко се размина… Изобщо в България имаме състезателка като Сани Жекова в сноуборда, която е без вина виновна, защото нямаме нито една подходяща писта за нейната подготовка.

Същото е във футбола и във волейбола. Имаме си поляни и ливади, залички, но нищо по-сериозно. Караме я на полуамбриаж, но сега сигурно всички ще се хвърлят да прегръщат и да се снимат с Жекова. Височайшите управленци ще се поизпребият кой да я прегърне пръв вместо да слезнат на земята и да се хванат да построят нещо. Има много фенове на волейбола и на футбола, които ще станат съпричастни, ако има някаква основа и стратегия от държавата.

- Има ли място видео технологията в мачовете от волейболната Суперлига? Като стана дума за Италия, от този сезон в Серия А1 тече експеримент с технологията „Видео чек“, която замества страничните съдии.

- Да, дори сме готови с предложение за закупуването на необходимата технология. И ще дам един пример с футбола. Когато искахме да ограничим влизането на хулиганите по стадионите, които са наказани и нямат право да посещават мачове, намерихме най-добрата пропусквателна система, която бе италианска. Струваше тогава 25 хиляди паунда и представлява една въртележка, през която минаваш със закупения билет след предоставена лична карта. По този начин никога някой, който е осъден, не може да влезне на стадион. По такъв начин стадионът се превръща като една зала за опера и събитието става далеч по-контролируемо.

По същия начин се отнася за технологиите за видео наблюдение във волейбола, без значение дали Видео Чек или „ястребово око“. Ако се направи по-голяма поръчка, цената ще бъде много по-ниска. Лошото е, че като българи сме доста разединени. Ако се обединим шест или осем клуба, ще свалим цената. И ще дам един пример. Когато на времето държах правата за английското първенство по футбол и го продавах за десет държави, цената бе съвсем различна. И веднага се намериха хора, които вдигнаха цената поне десет пъти. Не сме лоялни в конкуренцията и това за съжаление си е наша природна даденост.

- Изненада ли ви треньорът на ЦСКА Александър Попов, който извади отбора по време на гостуването в Разлог?

- Не, в българския спорт нищо не ме изненадва. Всеки си има граница, до която търпи, но това не означава, че оправдавам постъпката му. Говорих по въпроса с всички, защото искам да знам абсолютно всичко. Бил съм в кухнята на футбола, искам да бъда в тази и на волейбола и ще питам докато се дообразовам.
Така че не мога да оправдая Сашо Попов, но не може и да не се помисли за четиримата съдии покрай страничните линии, които в голяма част от случаите са на щат към клубовете. Е как да свирят обективно? Затова трябва да се мисли в посока на видео технологиите.

Ивайло Пампулов, BGvolleyball.com

Оставете коментар

Автор

Зорница Георгиева

Подобни публикации