RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Топалов срази Крамник в Ханти Мансийск

Публикувано в: Шахмат
18:56, 19 мар 2014, Автор: , Преглеждания:92

Веселин Топалов

Веселин Топалов спечели ценна и много сладка победа над Владимир Крамник в шестия кръг на претендентския турнир в Ханти Мансийск. Така българинът запазва шансове да се бори за първото място и битката за световната титла, пише „Труд“.

Победата е много сладка, защото Крамник е големият враг на Топалов и всеки успех над него е емоционално важен за нашия ас. Двамата са в открит конфликт от 2006-а, когато руснаците забъркаха “тоалетната война” в мача за световната титла в Елиста. Оттогава двамата не се ръкуват на партиите и изобщо не се поздравяват. Така бе и сега.

Предишният сблъсък на Топалов и Крамник бе на турнира във Вайк ан Зее през 2008-а, когато русенецът спечели впечатляващо с неочакван ход. И този път Топалов бе подготвил новинка – след разиграването на дамски гамбит на 10-ия ход той премести пешка, която провокира проблеми за Крамник. На 13-ия ход руснакът направи фатална грешка, а до края Веско действа като машина. Признаха го и руски коментатори, които нарекоха неговата игра “желязна”.

“Победата е много важна от психологическа гледна точка – коментира неговият мениджър Силвио Данаилов. – Има още много партии до края, тепърва идват умората и грешките.”

Лидер продължава да е Вишванатан Ананд с 4. Петима са с по 3, сред тях и Топалов. Днес е почивен ден, а утре Топалов играе с последния в класирането Дмитрий Андрейкин (Русия).

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации