RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Бюрокрация ни забави пред УЕФА за Евро 2020

Публикувано в: Футбол България
10:28, 26 апр 2014, Автор: , Преглеждания:29

Славия

Кандидатурата за България да приеме поне един мач от Евро 2020 конфузно почти бе “изгубена в превода” из комуникацията между Българския футболен съюз и Столичната община.

Необходимо писмо от градската управа не бе пристигнало до днес, за да бъде приложено към близо 600 страници текстове и илюстрации, които отидоха в УЕФА, пише „Труд“.

През февруари БФС потърси институциите за нужните писмени декларации на подкрепа към кандидатурата. Получи ги от Министерския съвет, но не и от Столичната община, с която кореспонденцията продължила. За да се стигне до действия “на пожар” в деня на последния срок вчера и разнасяне на документи из дъждовна София на ръка.

Лично кметът Йорданка Фандъкова се зае със случая вчера, когато изтичаше срокът да пратим документите. Общината трябва да гарантира, че подкрепя кандидатурата и е готова да осигури достатъчно пространства за фензони около стадиона, на който искаме мач (или два). Това не е проблем, след като такива бяха осигурени в центъра на столицата за големи мачове, като например България – Англия (0:3) преди 5 г.

Към края на работния ден вчера все пак казусът бе разрешен и пълният пакет с родната кандидатура отлетя по посока УЕФА. Следват евентуални консултации и посещения (в нашия случай само първото) през юли и август от комисии на европейската централа. Решението в кои 13 града ще се играе Евро 2020 ще бъде взето през септември.

Арената, с която искаме домакинство на двубой от европейското след 6 години, е все още на фаза договори и разрешителни. Новият стадион ще е на мястото на настоящия дом на “Славия” и ще се ползва и от националните отбори на България. Той ще отговаря на всички изисквания на УЕФА.

Вчера няколко страни от “тежката артилерия” на европейския футбол официално внесоха документите си за домакинство. Англия, естествено, иска мачове на “Уембли”, включително полуфинал или дори финала. Шотландия (“Хемпдън парк”-Глазгоу), Уелс (“Милениъм Стейдиъм”-Кардиф), Ейре (“Авива”-Дъблин) и Италия (“Олимпико”-Рим) също пратиха документите си.

Отказаха се Португалия, Чехия, Швейцария и Полша, с което кандидатите останаха 28 за 13 възможни домакински мача.

Министърът разговаря за нов стадион

Има разговори с инвеститори за нов национален стадион, каза във Варна министър Мариана Георгиева. Арената щяла да подкрепи кандидатурата ни за мач от Евро 2020 (б.р. – срокът за кандидатстване изтече вчера).

“Проектът за стадион в “Овча купел” от немски инвеститори също е годен”, уточни Георгиева. И добави, че той е подкрепен от правителството миналата година.

Във Варна проф. Георгиева бе домакин на среща на министрите на спорта от 12-те страни от организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации