RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Спортът за студенти и ученици

Публикувано в: Коментар
10:17, 30 апр 2014, Автор: , Преглеждания:78

снимкаАмерика промотира начин на живот, който не се приема от много хора в другите страни. Това наистина е живот, който не е предназначен за голяма част от света, но Америка промотира и друг вид живот – спортния.

През далечната 1852г. за пръв път възниква идеята за междуколежански спорт. Първите съперници са Харвард и Йейл, а спортът – гребане.

През 1905 година е създадена и първата организация за междуколежански спорт в Ню Йорк, която включва 62 институции за висше образование. Организацията е наречена Интерколежанска Атлетическа Асоциация на Съединените щати(IAAUS).

Името и е променено на Национална Колежнаска Атлетическа Асоциация през 1910г. , което е и настоящето наименование.

Пъвите спротове, които се включват са леката атлетика и баскетбола, които и до днес са едни от водещите.

През 1982г. се прави значителна промяна в организацията на Асоциацията като на жените също се дава право да практикуват различни спротове.

Спортовете, които се практикуват са лека атлетика(открито и закрито), футбол, баскетбол, сокър, стребла, ски, голф, бейзбол, крос – кънтри, хокей на трева, хокей на лед, лакрос, волейбол, борба, боулинг, фехтовка, гимнастика, водна топка, тенис, плуване, софтбол,стрелба.

Най – големите спортни компании отразяват от средата на двадесети век колежанските спортове – CBS,ESPN, FOX.

Това не е исторически преглед,а бе бързо преминаване през едни от най – важните моменти в съществуането на тази асоциация.

По – важно е да се изясни смисълът на такава организация. Спортът е едно от най – великите дела на човешката мисъл. Той дава на хората възможността да се развиват умствено и физически, да създават социални контакти, да преживяват заедно емоцията от играта, състезанието.

Основното направление в тази организация е даването на шанс на всички участващи да се докажат. Наличието на толкова много спортове дава избор за това каде даден младеж ще се чувства най – полезен, ще допринесе за успеха на колежа си, за собственото си развитие.

Това е една малка Олимпиада, която се провежда всяка година, вместо на четири. Това е място, където новите звезди на спорта се създават. Това е място, където младежът има избор към избора на професия за себе си. Професионално развитие в спорта или професионално развитие в специалността. Два много важни избора за всеки човек, който държи на своето израстване. Спортът учи на дисциплина, отговорности, които след това ще помогнат в кариерата, в живота.

Колежанският спорта променя изцяло концепцията за съвременния студент(колежанин). Това се дължи на фактора,че през цялото си обучение, човек е почти професионално ангажиран със спорта, с всички странични неща свързани с него – медиини изяви, пътувания, среща с фенове и т.н.

Възможността за реализация след това е голяма, защото в колежа се дава познание за това как да успееш занапред. Дава се избор – работи здраво на терена и стани новия Леброн Джеймс, Лендън Донован, Майкъл Фелпс, и имай качествено образование или работи здраво на терена, и здраво на часовете, и използвай шанса за реализация в големи компании, предприемачеството.

Университетът трябва да предлага на младия човек всякакви възможности за реализация в живота. Но това не става само чрез провеждане на теоретични часове, а чрез реални неща – спорт, практикуване в реални условия на специалността, среща с висококвалифицирани хора, които да предадат своите познания натрупани чрез опита.

Университетският спорт трябва да предлага на човека възможност за физическо и умствено развитие, възможност за пълноценно преминаване на обучението.

Калоян Чернев – Сдружение Фуутура

Оставете коментар

Автор

Сдружение Фуутура

Подобни публикации

Още от

Коментар