RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

„Напразни усилия на любовта“ в червено

Публикувано в: Избрано, Коментар, Футбол България, ЦСКА
14:00, 19 май 2014, Автор: , Преглеждания:135

Александър Томов

Маратонът по изкупуването на поредната емисия акции на „червения“ клуб е вече на финала. Но, изплезили езици от напрежение, ръководителите на ЦСКА вече направиха възможното да отвратят честните, нормални, мислещи фенове  И да превърнат  начинанието в Шекспирова трагикомедия.

Да маркираме поредицата от нахални, агресивни и същевременно наивни методи на Томов и компания. Явно лъжите на „добрия вълк“ с магазинера от Лондон не минаха пред трезвомислещите българи. (Припомнете си: „Приказка за добрия вълк и един дебел клоун“). Заради това тонът и методите на привличането на акционери набързо напомниха донякъде добрите, стари, борчески времена от началото на 90-те.

Най-напред ръководството финансира няколко десетки форумни „тролове“. Така наричат платените коментаторчета със заучени и спуснати „отгоре“ фрази. Те наситиха всички спортни сайтове и форуми с вездесъщия въпрос: „А ти, (Митко, Пешо, Гошо) купи ли си акции от ЦСКА?“) Недвусмислено бе внушавано, че ако си истински „армеец“ трябва да прежалиш пари за „ценните“ хартийки. Но подобни евтини клакьори не можаха да убедят никого, че Томов, Тодоров и прочее олицетворяват ЦСКА.  Феновете усещат ясно, че поредното съмнително ръководство ще се провали, а марката ЦСКА ще остане значима в родния футбол.

Е, когато виртуалната агресия не помага, тя градира в действителна такава. Смешен и нелеп бе и скандалът с ветераните на клуба. Те едва ли пречат на някого, още по-малко на детско-юношеските формации, като поритват веднъж седмично на едно от тренировъчните игрища. Но бяха брутално изгонени! Защо ли?  Ами позволявали си да водят разговори помежду си, в които да коментират ръководството на клуба, неговия умствен капацитет или отсъствието на такъв. Затова – вън!

В същата графа можем да причислим и неприкрития рекет към Бербатов, Мартин Петров и други бивши играчи. Те са притискани некоректно, че са задължени морално и материално на клуба, който ги е създал. А разумният им отказ да инвестират при това ръководство на ЦСКА е заклеймяван като „предателство“.

Само че да оплюваш и маскариш легенди като Паро Никодимов и Ради Здравков, да не говорим за Митко Бербатов, не е най-добрата политика – както пред собствените ти привърженици, така и пред цялата спортна общественост, която помни. Помни къде беше ЦСКА, когато те бяха на терена или на треньорската скамейка.

Да минем към юридическите куриози, които ако не бяха смешни, щяха да бъдат поредната трагедия по нашенски. Вместо да плати дължимите суми на бивши и настоящи играчи и служители, клубът пусна „насрещни искове“ да установи „законността“ на техните договори. Абсурден казус! Съдът даже не ги допусна за разглеждане и „корифеите“ на правото от „Българска армия“ трябваше да търсят унизителни споразумения. В крайна сметка с крокодилски сълзи на очи те изплатиха част от парите и уговориха потърпевшите за разсрочени вземания. Ала отново поражението бе рекламирано като „заслуга“. ЦСКА изплатил „повече от милион лева“ стари задължения. Чудо! Ами  „титаните“ изчистиха близо 20 милиона борчове, но от това „червения“ клуб така и не прогресира.

Вече споменахме за реклама. Защото едва ли има по-явен гаф от телевизионните реклами за продажбата на акции. „Стани един от нас!“ – призоваваше на развален български едно африканче от екрана (Пази боже!). Но всеки нормален човек се е замислил колко струва излъчването на подобни плоски примамки. При тарифа на най-гледаните официозни медии от няколко хиляди лева на минута, май сума привърженици на отбора са си задали резонния въпрос дали нещо зависи от скромните им 3 лева за акция. И дали ЦСКА наистина управлява разумно техните средства, щом ги пилее с  десетки хиляди за скъпи рекламни клипове.

Логично стигнахме до парите. Нали заради тях е цялото надлъгване. Както вече бе споменато вълшебните приказки на Томов с поредния „милиарден“ инвеститор не се материализираха. Пари няма! Обяснимо няма да коментираме сделките „акции срещу дължими суми“, които и двете страни не признават, но важат за играчи и треньори в тима. А продажбата на по-големи пакети на бизнесмени като Петър Манджуков предизвиква не възторг, а неприятни асоциации. Нали близък роднина и подобен „бизнесмен“ на акционера бе брутално разстрелян в центъра на София съвсем неотдавна. Всъщност „борческата“ хегемония  в собствеността на ЦСКА идва от времето на Илия Павлов, през пернишките мутрагени, до днешните „бизнесмени“. Ама на „червените“ фенове вече им писна от измекяри и перачи на пари. Те искат нормален собственик с легален бизнес, милеещ за клуба и неговото развитие. А развитието на ЦСКА дотук не вещае нищо хубаво.

Да изпреваря контравъпросите на платените „ултраси“ по форумите:

Ами победите над „вечния враг“ Левски? Ами второто място в първенството, постигнато под „мъдрото ръководство“ (цитатът е на на един телевизионен блюдолизец) на Стойчо Младенов?

Нека клакьорите погледнат реалността извън „капацитета“ на клубния фанатизъм и дребните стотинки, които им плащат!  През есенния сезон, независимо от тежкото положение на клуба, (или именно поради това) „Българска армия“ се пръскаше по шевовете, огласен от песните и скандиранията на хилядите фенове. А в „решителния“ мач за второто място с „Литекс“ стадионът бе почти празен. Защо ли?

Всъщност кой донесе сребърните медали на „червените“ в последния кръг? Ами „Левски“ с победата си над „оранжевите“!? Май и тийнейджърите вече разбират, че за пореден път „кукловодите“ в родното първенство решиха, че „Мъртвият длъжник не е длъжник“. И подредиха ЦСКА на място за участие в Лига „Европа“. При повече късмет и Димитър Пенев на жребия може „армейците“ да се докопат до участие в групите на турнира и да заработят и съответно върнат някой милион.

Изходът? Той е прост и директен. Томов обяви (дано не е поредната басня!), че е продал 18% от собствеността на клуба. Остава му да размени цифрите, да продаде още 81% и да се маха с антуража си . А отборът да шкартира скъпо платените чужденци, да заложи на юношите и да не бърза да гони ветераните от състава. Да бъде ЦСКА, какъвто го помним! И какъвто всички уважаваха, без да са негови привърженици.

Оставете коментар

Автор

Светослав Минчев

"Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство…" Георги Аспарухов

Подобни публикации