RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Константинов: Оставих Андрей сам да реши (ВИДЕО)

Публикувано в: Волейбол, Избрано
17:13, 16 юли 2014, Автор: , Преглеждания:61

Пламен Константинов

Новият треньор на националния отбор по волейбол Пламен Константинов е успял да убеди Андрей Жеков да се завърне в отбора. Това е станало след дълъг разговор между двамата. Все пак обаче Константинов е оставил разпределителят да вземе сам окончателното решение. В интервю за TV7 и NEWS7 специалистът разкри и каква е възможността към тима за световното първенство да се присъедини и звездата Матей Казийски.

- Пламене, политически ход ли беше да повикаш Андрей Жеков, Матей Казийски и Боян Йорданов в разширения списък на националния отбор за предстоящото световно първенство?
- Това е световно първенство и е най-големия форум за всеки спорт. Мисля, че е логично да повикам най-добрите към този момент волейболисти на България. Сега вече дали ще приемат или не поканата, е въпрос на тяхно желание и на тяхна преценка. Аз мога да приема всякакъв отговор. Естествено, най-важното е, всеки, който се яви да е убеден и да има желанието.

- Успя ли вече да говориш с Казийски и с какви впечатления остана от разговора?
- Да, разговарях с Матей и то проведохме много дълъг разговор. Обсъдихме много теми. То затова беше личен разговор и не бяха поканени медии, за да можем да си кажем нещата, които мислим, да разберем вижданията си – къде се приближават, къде се разминават. Естествено, че беше нормално да разговарям с Матей, но това донякъде ще бъде негово решение. Трябва да изчакаме все пак 21 юли, за да видим хората, които ще приемат поканата. Със сигурност мога да кажа, че Андрей Жеков я прие и още от утре, т.е. няколко дни преди самата повиквателна, ще бъде в Правец, за да започне подготовка за световното първенство.

- Изненада ли те решението на Андрей, всички се бяха настроили, че той няма да се включи в отбора?
- Аз се опитах да не го притискам. Исках той да вземе едно решение, което да бъде обмислено и той да бъде убеден и да вярва в това нещо. Да ме изненада? По-скоро ме радва. Не е въпрос на изненада. За мен е един плюс, че Андрей прие поканата и иска да се завърне в националния отбор. Аз мисля, че това е важно и за самия отбор. Неговото присъствие е важно. Знаете, че разпределителят е лидерът на отбора и през него минава всичко. Андрей е нужен, има какво още да даде на националния отбор, убеден съм в това. За мен ще бъде удоволствие да работим заедно.

- Ти си политик човек. Това помогна ли ти за убеждаването на Андрей и ще помогне ли за случая с Казийски?
- Бъдете сигурни, че са пресилени всички думи и слухове, свързани с това какъв негативизъм има във федерацията спрямо Матей, дори спрямо Радо Стойчев. Там конфликтът се пренесе и в медиите. Това нещо според мен трябва да спре. Ние сме уникални – да имаме едно нещо и да искаме да го унищожим. Хайде, ако ни закопаят и ни унищожат съперниците – добре, но защо трябва да унищожаваме нещо, което на всички ни е нужно. Когато тимът играе добре и има успехи, това е добре и за всеки един състезател, който дори не е част от националния отбор и за всеки един треньор, който е българин. Навсякъде възприемат, че отборът играе добре като една индикация, че има школа, има хора, които разбират и работят добре и с подрастващи, и с първите отбори и това е най-добрата реклама. Не е важно това, което ни разделя, ако това, което ни обединява е по-силно. Аз мисля, че това трябва да е водещото – какво ни обединява. На един състезател, на един треньор, първото му задължение трябва да е към самия отбор, след това е към феновете. Към хората, които ни подкрепят, сме задължени. В случая Българска федерация волейбол се явява наш работодател. Но задълженията на състезателя са първо към отбора и феновете. Убеден съм в това нещо. Другото нещо, в което съм убеден – при всичко положения има много неща, които могат да се подобрят и като система на работа, и като една обща стратегия. Това трябва да бъде договорено и с клубовете, но трябва да бъде инициирано от федерацията. Вярвам, че Радостин Стойчев имаше някои добри идеи, които не трябва да бъдат загърбвани. Напротив, трябва да се вслушани в хора като него. Всичко трябва да се използва максимално, за да вървим напред. Нужно е едно обединение. Дайте да спрем с тези войни, с това мерене кой е по-велик. Няма никакъв смисъл. Промени могат да се направят само, когато участваш. Когато стоиш отстрани, ти не можеш да промениш системата.

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации