RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

България с всичките си звезди на Шахматната олимпиада

Публикувано в: Шахмат
16:43, 30 юли 2014, Автор: , Преглеждания:74

Веселин Топалов

Най-голямото шахматно събитие за годината – 41-та Шахматна олимпиада е пред своя старт. Изключителното мащабното спортно събитие ще се проведе в родината на настоящия световен шампион по шахмат Магнус Карлсен от 1 до 14 август 2014 година, в Тромсьо (Норвегия).

Организацията на Олимпиадата е внушителна. При мъжете заявилите участие отбори са 178, а шахматистите, които ще играят са 884. При дамите отборите са 139, а шахматистките – 687.

Общата статистика за 41-та Шахматна олимпиада в Тромсьо е рекордна – общо отборите, които ще участват, са 317, а състезателите – 1571. Заедно с придружаващите отборите и обслужващите лица числото е изключително респектиращо.

Точно големият брой участници в шахматна олимпиада е причината, тя да не се провежда по време на стандартните олимпийски игри, посочва БТА.

Селекционерите на българските национални отбори подредиха съставите по игрови дъски. Мъжкият национален отбор е със стартов номер 17. На първа дъска ще играе ГМ Веселин Топалов. На второ място е поставен ГМ Иван Чепаринов. Трети е ГМ Валентин Йотов, четвърти – ГМ Красимир Русев. Резерва на отбора е ММ Радослав Димитров.

Жените са поставени в първоначалната класация на 14-то място. Женският национален отбор се води на първа дъска от ГМ Антоанета Стефанова. На втора позиция е ГМ Ива Виденова, на трета – ГМ Адриана Николова, на четвърта – ГМ Емилия Джингарова. Резерва на отбора е ГМ Маргарита Войска.

При мъжете номер 1 е отборът на Русия, номер 2 – Украйна, а номер 3 – Франция. В женската таблица на първо място е отборът на Китай, на второ – Русия, а на трето – Украйна.

Официалната церемония по откриването на Олимпиадата е обявена за 19:30 часа в петък, 1 август. Българските отбори ще отлетят от летище София на 1 август в 8:20 часа с полет до Виена.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации