RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Интервю с най-добрата българка във футбола на маса

Публикувано в: Интервю, Любопитно, Още Спорт
12:19, 22 сеп 2014, Автор: , Преглеждания:142

Екатерина Атанасова

Екатерина Атанасова е не само начело на световната Ранглиста по футбол на маса, но е и многократен Републикански, а за 2013 дори Световен Шампион по джаги! Нашата състезателка се нарежда сред най-елитните спортисти от цял свят. Успява да пробие в Немската Бундеслига и вече трети сезон е картотекирана като играч за отбора на Берлин. С него тя става носител на титлата от 2011 година насам. За сезон 2014 българката и нейните съотборнички отново защитиха купата, елиминирайки топ отборите в лигата, а през 2013 в отборното представяне момичетата спечелиха Европейската купа безапелационно.

- Добър ден г-це Атанасова, вие сте най-добрата българка във футбола на маса последните години, имате ли конкуренция сред вашите колеги и подрастващите?

Привет! Конкуренция винаги ще има – правило номер 1 в състезателните джаги е: „Всеки може да бие всеки по всяко време!”. Желанието за победа често води до по-добро представяне и дори надминаване на потенциала на състезателите. Важно е да не подценяваш противниците си.

Лично аз смятам, че състезателките, срещу които играя, са ми повече от равностойни и стават все по-добри и по-добри всяка година. За много от тях развитието в спортната им кариерата идва естествено и се обуславя с наличието на добри треньори, условия за игра, база, наличие на много добри състезатели, активна конкуренция и т.н. Всички тези дадености спомагат повече от много за развитието на един състезател във всичките му направления – спортна и психологическа подготовка, адаптивност, турнирен опит, физическа и ментална издържливост, стратегия и тактика и т.н.

В България, за съжаление, спортът „футбол на маса” навлиза като дейност, но практикуването му и нивото на спортна игра все още е далеч от това на развитите страни като Германия, САЩ – където е познат и през 70-те години на миналия век. Сега дори Федерацията в Люксембург празнува 50-тата си годишнина – представете си какъв спорт с традиции е футболът на маса там!

- Това ли ви подтикна да създадете свой клуб по джаги – който да има и собствена школа, където да предадете своите знания и умения на подрастващите?

Идея за клуба по джаги имах отдавна, сега просто беше времето да се реализира. Той няма да бъде за подрастващи – в него ще членуват както младежи до 18 години, така и жени и мъже и ветерани – над 50 годишна възраст. В момента тече регистрацията на клуба и откриването предстои да се състои в началото на октовмри.

- Къде ще се помещава клуба и при какви условия деца, младежи и възрастни ще могат да практикуват този спорт? Ще могат ли да участват в състезания от календара на Българската федерация по джаги?

Клубът се намира в Спортен бар „Академията“ – в сградата на кино Арена – Запад /Тодор Александров 64/, на ниво -2. Всеки може да се запише да членува в клуба – има самостоятелни тренировки във вторник, а с по-опитните състезатели в сряда. Веднъж в месеца има и турнир, където сили могат да премерят не само членовете на клуба, но и тези на другите клубове, както и всеки желаещ да участва. Членският внос е символичен – 5лв. на месец и е гласуван до края на годината. Младежите членуват безплатно.

- Вие градите успешна клубна кариера в Германия и на международно ниво като цяло, можете ли да споделите как се отнасят към вас, към постиженията ви, имате ли интересни предложения от клубове и компании, как се развива и как се третира самия спорт в Германия?

О, в Германия спортът е на съвсем различно ниво – там има около 6000 активни състезатели, 12 Регионални федерации, обединени под шапката на същинската Федерация и много клубове към различните региони. Немците и американците са най-развитите и развиващите се в света на джагите. Там има спортна култура, изключително високо ниво на състезателите, някои от които изкарват прехраната си със практикуването на спорта футбол на маса. И това е в сила за страните от почти цяла Западна Европа.

Там гледат на мен с много уважение, тъй като съм извоювала топ позиции и съм преодоляла тежки и доказали се противници с много опит зад гърба си. Много от тях се учудват и до ден днешен на постиженията ми, предвид условията, в които тренирам и състоянието на спорта у нас. Въпреки това получавам предложения за игра от много страни в различни дисциплини – жени двойки, смесени двойки, двойки open и отборно представяне. През 2010 и 2011 съм се състезавала за Първа Професионална Лига в Италия – за отбора на Рома. Там играх за мъжкия тим, но след като получих официална покана от женския отбор на Берлин – приех и ме картотекираха за сезон 2012, където играя и до ден днешен. Много ми се иска да играя за България, но за съжаление у нас все още няма лига и отборни състезания. Това е част и от дългосрочната ми статегия – да успея да развия спорта у нас – той да добие популярност и повече хора да го разпознават като „игра” вместо като „барно” занимание.

- Относно благотворителността в спорта, вие знаете, че Сдружение Фуутура е една от организациите, които развива тази дейност. Планирате ли общи инициативи в тази посока?

Да, Фуутура е наистина интересна организация, която съчетава любовта към спорта със стремежа за спортуване с кауза. В близко бъдеще планираме съвместна дейност в различни направления като джага турнири, събития и демонстрации. Първата ни обща инициатива ще се състои съвсем скоро – на 29.09.2014 г. в рамките на Европейската седмица на спорта. Това ще бъде демонстрация-предизвикателство, в което всеки ще може да изпробва уменията си по джаги срещу мен и да се опита да ме победи. Събитието ще се проведе от 18.30 часа в Комплекс „Sport Olympique“

- Сред всичките ви ангажименти, свързани с тренировки, състезания у нас и в чужбина и управление на клуба, остава ли ви свободно време, как обичате да го прекарвате?

Хаха, понятие като „свободно време” е нещо, за което само чувам хората да говорят, но никога не мога да срещна. Не обичам да оставам без работа и винаги имам активни задачи за вършене. Занимавам се благотворително с развитието на джагите в международен план – член съм на Управителния Съвет на Международната федерация по футбол на маса, както и на Българската федерация по футбол на маса. Занимавам се активно с народни танци и тичане. Регулярната ми работа е свързана с разработването и дизайн на уебсайтове и различни онлайн приложения. Обичам живота, новите неща, семейството си. Физическата активност е нещо, без което не мога – обожавам вятъра и чистия въздух, а оттам и планинските преходи и разходки, пътуванията по състезания и турнири, срещата с нови хора, приключения и предизивкателства!

- Какъв универсален съвет бихте дали на младежите и девойките, които се занимават със спорт и които искат да постигнат вашите успехи?

Много е важно човек да прави нещата, които му харесват, които му се отдават. За да сме успешни е необходимо да сме уверени, да подхождаме със самочувствие – без колебание и страх от провал. Задължително обаче е да сме подготвени – в колкото се може повече аспекти – физически, психически, турнирен опит.

ИЗТОЧНИК: СДРУЖЕНИЕ ФУУТУРА

Оставете коментар

Автор

Сдружение Фуутура

Подобни публикации