RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Кубрат Пулев: Ще проверя дали Кличко има “стъклена брадичка”

Публикувано в: Бойни, Избрано
17:16, 27 окт 2014, Автор: , Преглеждания:179

Кубрат Пулев

Гордостта на българския бокс Кубрат Пулев даде обширно интервю за украинското електронно издание segodnya.ua, в което говори за предстоящия мач с Владимир Кличко.

Той разкри доста интересни неща, като това, че по договор е длъжен да даде реванш на Кличко, ако го победи. Естествено, не се на и без темата за допинга, а Кобрата за пореден път заяви, че по този въпрос с Кличко не са поставени при равни условия.

- Научи ли немския? Живееш и тренираш в Германия.

- Да, работих с учител. Немският език е сложен, но когато човек иска да научи нещо, само от него зависи, дали ще го направи.

- Кой език говориш по-добре – руски или немски?

- Немският, защото го говоря всеки ден и имам практика. Като цяло, мога да се разбера с Владимир Кличко и на немски, и на руски.

- Нека сега да поговорим за бокс. Трудно ли ти беше да се върнеш към тренировките след отлагането на мача с Кличко за ноември?

- Без проблеми. Дори се получи по-добре, защото така имам повече време да се подготвя за боя. Проведох тренировъчен лагер в България. Работих на 2000 метра надморска височина, на високопланинската база “Белмекен”. Тя често се използва не само от български спортисти, а и от украинци, руснаци и много други. В момента продължавам да се готвя в Германия, като вече започнах със спарингите.

- Разработи ли вече стратегия за мача с Кличко?

- Не искам да разкривам тактическите ни идеи, защото това би помогнало на Владимир. Обаче мога да обещая на феновете на бокса интересен двубой, защото в последно време Кличко е имал само един добър съперник – Александър Поветкин. След него Владимир се би с Алекс Леапай, но това беше лесен мач за него.

- Специалистите казват че ти, подобно на Владимир, си много ефективен на ринга. Приличат ли си стиловете ви на боксиране?

- Като цяло имаме някои общи неща, но и доста различия. Аз мога да комбинирам различни стилове.

- Как мислиш, какви са шансовете ти да нокаутираш Кличко – можеш да го свалиш с един удар?

- Смятам, че разполагам с всичко необходимо, за да победя. Подготвен съм добре физически, бърз съм и имам добра стратегия. Сигурен съм, че боят ще протече по моя сценарий. Трябва обаче да кажа, че двамата не сме поставени при еднакви условия.

- Защо?

Като боксьор на “Зауерланд Ивентс”, аз съм подписал договор с антидопинговата агенция NADA. Той е за пет години и беше едно от изискванията на германската телевизия ARD, която излъчва мачовете ми. Длъжен съм постоянно да известявам NADA къде съм – в кой град и в кой хотел съм отседнал. Ако те не ме намерят там, това е равносилно на положителна допинг проба. Веднъж им написах, че отивам при брат си в България и те ме чакаха на летището. Само през последния месец съм дал три допинг проби, а от началото на годината вече станаха шест и това е някакъв минимум. Това е много, но мен не ме притеснява. Искам всеки да знае, че съм чист.

За разлика от мен, Кличко се подлага на тестове при напълно различни условия. Той дава допинг проби само след мач. Аз му предложих: “Владимир, нека бъдем при равни условия и да дадем проби преди мача”. Той обаче отказа, позовавайки се на договора си. Формално погледнато Кличко не нарушава нищо, но все пак той е шампионът! Не негово място, аз бих се съгласил, за д докажа, че съм чист.

- Много от съперниците на Кличко се оплакват, че братята налагат прекалено строги условия в договорите за мачовете си. Например, Дейвид Хей беше казал, че ако спечели, трябва да се бие с втория брат, а ако победи и него – следва нов мач с Кличко…

- За себе си мога да кажа, че ако победя, според договора трябва да дам реванш на Владимир.

- Ясно. Как ще коментираш мненията, че Владимир има “стъклена брадичка”?

- Така се говори… Няма как да знам. Това трябва да се провери (Смее се)

- Имаш два мача с украинци като професионалист – със Заворотни и Педюра през 2011 г. И срещу двамата спечели по точки. Трудно ли ти беше?

- С украинските боксьори никога не е лесно. Боксирал съм се с много от тях като аматьор. Вие имате много силна школа и добри треньори. Те са посветили живота си на бокса. Затова не е изненадващо, че украинците са трудни съперници. Те са истински бойци.

- Ти заслужи правото да се биеш с Кличко, след като записа 20 победи от 20 мача, включително квалификационния бой с Тони Томпсън. Обаче американецът Шанън Бригс привлича вниманието със всякакви средства. Последния път той за малко не удави Владимир, събаряйки го във водата…

- Ние, славяните, имаме различен манталитет. Не мога да разбера това, което прави Бригс. Човек трябва да има достойнство. Бригс прави някакво странно шоу и се държи като клоун. Според правилата, шампионът може да избира срещу кого да защитава титлата си от първите 15 в ранглистата. А къде е Бригс? Той е господин Никой!

- Според теб кой от твоите мачовете се е превърнал в повратна точка в кариерата ти? Може би този с Томпсън през 2013?

- За мен всеки бой е важен, защото ми помага да стана по-силен и да науча нещо. Досега имам 20 мача като професионалист. Не са толкова много, колкото на Владимир, но и те не са малък опит.

- Очевидно твоята съдба е била да станеш боксьор, защото баща ти Венко Пулев е шампион на България в тежка категория. Брат ти Тервел пък е бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон 2012.

- Да, татко наистина много искаше да има момче. А мама ражда едно след друго три момичета, представяте ли си! След това сме се появили ние с Тервел. Именно баща ни е този, който ни запозна с бокса. Знаете, че едно малко момче по принцип не се интересува особено от спорт. Татко, обаче ни каза: “Нека ви покажа” и така ни въведе в бокса. До известна степен той дори настояваше да се занимаване точно с този спорт. Татко винаги казваше, че един ден ще станем шампиони. Това беше голямата му мечта.

- Значи баща ви е бил първият ви треньор?

- Той работи с нас две години. След това каза, че трябва да започнем да тренираме в някой клуб. Все пак той не разполагаше с тренировъчна зала, нито с лиценз за детски треньор. Трябваше да видите как ни избра клуб! Влизаме в някоя зала, той гледа, а след това ни казва: “Не, тези треньори не са за вас, това е несериозно”. Така обиколихме 3-4 клуба, за да се спрем на ЦСКА. През цялото време, до смъртта си през 2007 г., татко следеше внимателно нашите кариери.

- Налагало ли се е с брат ти да защитавате трите си по-големи сестри?

- Случвало се е. Въпреки че те са по-възрастни, аз никога не съм спирал да се грижа за тях и винаги им казвам, когато мисля, че не постъпват правилно.

- Знам, че баща ви е решил да ви кръсти с брат ти с имена на велики български владетели.

- Да, факт е, че той много обичаше историята. Всички стени вкъщи бяха отрупани със шкафове и полици, пълни с книги. Нямахме гардероб, защото беше пълен с книги! Татко четеше много книги – исторически, руски… В живота му имаше две големи страсти – боксът и книгите.

- А ти обичаш ли да четеш книги?

- Да, въпреки че нямам много време за четене. Романите не са ми интересни, предпочитам поучителни, философски книги.

- Прякорът ти “Кобра” от Кубрат ли идва?

- Да, татко ми го измисли още като дете. Казваше, че той съответства на стила ми.

- Не се ли страхуваш от змии?

- Не, аз по принцип обичам животните.

- Имаш ли домашен любимец?

- Приятелката ми има малко куче. Смятам, че човек може да гледа голямо куче, ако живее в голям дом.

- С Клаудия не сте ли женени? (Интервюиращият бърка името на Андреа – б.ред.)

- Все още не. Нека видим как ще се развият отношенията ни. Вие имате хубава поговорка за случая – “Поживем – увидим“.

- Владимир Кличко и Хейдън Пенетиър също не са женени, но очакват дете. Как мислиш, това ще отвлече ли вниманието му или напротив – ще го вдъхнови за мача с теб?

- Това може да му повлияе положително, а може и да го разконцентрира. Всичко зависи от Владимир. Но, ако трябва да бъда честен, това не ме интересува. Мога само да се радвам за тях и да пожелая всичко най-хубаво на детето и бъдещата майка.

- Между другото, у двама ви с Витали Кличко могат да бъдат открити доста общи неща. Боксирали ли сте се много пъти в Германия, но сте запазили гражданството на родните си страни. По-малките ви братя са олимпийски медалисти. Може, по примера на Витали, да станеш кмет на София?

- Политиката не е за всеки. Мисля, че Витали много добре го е разбрал. От друга страна, аз го разбирам. Той е боксьор и се свикнал да се бие на ринга. След края на спортната си кариера той пренесе този навик в политиката. Лично аз не знам с какво ще се занимавам в бъдеще. Сега съм концентриран единствено върху кариерата си и предстоящия мач.

- Нека си представим, че в момента си кандидат за кмет на София. Витали Кличко спечели 57 процента от вота в Киев. Как смяташ, много хора ли ще гласуват за теб?

- Хм (мисли). Разбира се, аз имам достатъчно много фенове в България. Но пак казвам – политиката и бокса са съвършено различни неща. Да ръководиш един град или страна е голяма отговорност. Трябва да бъдеш професионалист. Често обаче хората се хвърлят към властта само заради собствените си амбиции и интереси. Според мен, политик, който е във властта, е длъжен преди всичко да се погрижи за благосъстоянието на хората. Това е най-важното.

- Ако на 15 ноември победиш Кличко и станеш световен шампион, какво ще е първото нещо, което ще направиш, когато се събудиш на следващия ден?

- Просто ще благодаря на Бог и моя баща.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации