RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Ананд спечели третата партия за световната титла

Публикувано в: Шахмат
19:37, 11 ное 2014, Автор: , Преглеждания:41

Вишванатан Ананд

Претендентът за титлата световен шампион по шахмат Вишванатан Ананд (Индия) победи световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) в третата партия от мача за световната шахматна корона, който се провежда в Сочи, информира БТА.

Гросмайстор Вишванатан Ананд, който игра с белите фигури, принуди норвежкия гросмайстор да се предаде на 34-тия ход. Резултатът от мача за световната титла е равен – 1,5:1,5 точки.

Четвъртата партия ще се играе утре, 12-ти ноември. След победата Вишванатан Ананд каза, че смяната на тактиката му е помогнала за първи път от пет години да победи Карлсен. „Разбира се, че аз съм доволен – най-после, за първи път през последните пет години, успях да победя Магнус“, каза Ананд. „Това не беше просто, макар че аз доминирах през цялата партия. Първите два дни бяха неуспешни за мен и се наложи малко да променя тактиката. Именно тя, а също така и упоритата подготовка в почивния ден, ми помогнаха да изравня резултата в мача“.

„Аз, разбира се, можех да играя по-добре“, каза Карлсен. Днес беше такава партия, когато нищо не ми се получаваше от самия дебют. Нямаше никакви шансове да променя хода на партията. Какво мога да кажа – ненавиждам пораженията.“

Мачът в Сочи се провежда по класическата система в 12 партии, а при равен резултат – 6:6 точки, след последната партия ще се играе тайбрек. След всеки две партии е планиран почивен ден, а победителят в мача за световната титла по шахмат ще стане известен не по-късно от 27 ноември

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации