RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Малко мнение за Карачанаков, ЦСКА и титлата

Антон Карачанаков

Както винаги около ЦСКА е много интересно и абсолютно никога, ама никога не е скучно. Едва ли има човек, който да следи поне малко футбола в България и да не знае за това, че Антон Карачанаков се раздели с „армейците“. Крилото на ЦСКА успя да изненада и шефовете и привържениците на клуба и сериозно раздразни треньора Стойчо Младенов.

Официалната причина за това футболистът да си тръгне е заради забавени заплати, но истинската (тази която и Антон заяви) е , че не получава достатъчно шанс за изява и е предимно резерва в селекцията на Младенов.

От своя страна треньорът на ЦСКА заяви, че постъпката на Карачанаков не е мъжка и че той му е помогнал много. Да, това е вярно, но тук не трябва да забравяме как в последните години, когато много футболисти напуснаха „червените“ заради безпаричието и липсата на средства в клуба, през лятото на 2013-а юношата на Пирин остана в ЦСКА в най-тежкия момент. Антон Карачанаков получи предложение от Лудогорец, но реши да остане в ЦСКА. Остана верен не само на Стойчо Младенов, а и на клуба, на привържениците, както и на цялата червена общност.

Четейки неговото интервю, както и слушайки по телевизиите реакциите и коментарите на ръководителите на ЦСКА виждаме едно съществено нещо, а именно разделение и липса на единство (две изключително важни неща за червеното бъдеще). Да вярно е, че Карачанаков не показваше блестяща форма през голямата част от полусезона, но и не получаваше достатъчно шансове, а това, което трябва да се отбележи е, че винаги когато взимаше участие в мачове той игра на прилично ниво.

Той вкара важни голове за ЦСКА. Например срещу Берое той на практика спаси тима си от загуба и даде началото на обрата в мача, а срещу Левски, в едно от вечните дербита, бе брилянтен като реализира първия гол в мача и асистира за втория. Отбеляза също срещу Марек и Хасково.

„Екзекуторът на Ливърпул“ почти не разчиташе на Карачанаков досега. Което добавено към закъснелите плащания е повече от сериозна причина футболистът да търси нова посока, в която да развива кариерата си. Със сигурност, ситуацията не е приятна за никого, но Карачанаков е направил своя избор. Ние трябва да уважим неговото мнение. Факт е, че ЦСКА може без всеки и незаменими хора няма, но е жалко за такъв млад и перспективен футболист, милеещ за червената идея и с качества (най-важното) напуска отбора от „Парка на свободата“ в толкова важен момент.

ЦСКА може да продаде Буш, Силва, Луис Соарес – Платини, Тончи Кукоч, Апостол Попов (до скоро) и в главата ни неизбежно изниква въпросът „Как ЦСКА ще стане шампион“. Как ще достигне така бленуваната 32-та титла. Стойчо Младенов направи добър отбор за българските стандарти и изведе „армейците“ до първото място през зимата. Направи отбор, който може да стане шампион. Отбор, който не показва блестящ футбол, но за сметка на това показваше ефективен футбол. Но ако ЦСКА продължава с доскорошната си политика на управление на клуба да разпродава половината си отбор на всеки полусезон титлата определено ще остане мираж…

От това, че към играчи на ЦСКА има интерес и то от чужбина, няма нищо по-хубаво, това означава , че в тима има добри футболисти с качества да играят в по-големи първенства от нашето. Но трябва да се намери баланс и „червеният“ отбор трябва да се бори за титлата и не бива да се утешава с второто място. Годините от края на миналия и началото на днешния век не са от най-успешните за „Армията“ като спортни постижения, те дори са тежки и драматични.

В същото време, обаче, това е периодът на решителната историческа и социална легитимация на „червените“ като носители на определени ценности и най-вече като антитеза и противовес на „отбора на всички власти“, а днес на „отбора на националната кауза“. Харизмата на великия отбор – палач на европейски шампиони и създател на световни звезди, никога няма да изчезне.

Георги Гаджев

Оставете коментар

Подобни публикации