RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Keep calm and подкрепяйте Григор Димитров

1509674_10153086409813615_5132323868130277352_n
Григор Димитров отпадна във втори кръг на турнира в Акапулко от квалификант, заемащ 169-та позиция в световната ранглиста и не успя да защити титлата си от миналия сезон. Това ще доведе и до изпадането му от Топ 10 в класацията. Време е типично българският манталитет да се прояви за пореден път и да излее цялата си помия върху нашето момче.

Отново се начетох на упреци, критики, какви ли не грозни думи и прочие. Разбира се, за да контрастират с цялата помия, която за пореден път се изля върху най-добрия ни тенисист има и мнения, които са точно на другия полюс. Бе, като цяло мненията, коментарите и анализите са повече от разнообразни, нищо ново.

Да, разочарованието е голямо, защото не успя да повтори „най-значимият триумф“, както го определи и Гришо в едно от интервютата си преди турнира. Непостоянството, колебливата му и бездушна игра на моменти, необяснимият срив, когато води убедително, нервите и потрошената ракета, все фактори, които са видими от всички. За мен обаче, има нещо по-притеснително от неуспешната защита на титлата.

Това е различното отношение, което демонстрира във всеки мач. Понякога сякаш не е корта, а е още на паркинга… Липсва агресията в играта му, спортният хъс, злобата и желанието за победа. Има някакъв проблем от началото на сезона, нещо не върви и куца и то много.. смяната на ракетата ли е, това, че Роджър Рашийд не присъства на последните мачове, но може би проблемът е от чисто психическо или физическо естество, той си знае, но че има такъв е кристално ясно.

Да, огорчение и разочарование има във всеки от нас, който поне малко се вълнува и следи най-големия ни талант в тениса. Да, на всички ни вдига нервите и кръвното с нелепите глупости, които прави понякога, но не мисля, че е редно да се хули така от обществото, както и от някои спортни медии. Все пак в кариерата на всеки състезател има спадове и сривове, не може постоянно да се поддържа силна форма и да се мачка с 6-1, 6-2 или 6-0.

Че има някакъв проблем, който оказва сериозно влияние върху играта му и на който се дължи срива му в ключови моменти е ясно. Или пък може прекалено да му натежават очакванията, които трябва да покрие като играч от Топ 10 в света. Но в крайна сметка щом е стигнал до тук, значи си е заслужил позицията в елита, а веднъж заслужиш ли си я, трябва да продължаваш да доказваш, че тя не е случайност. Защото в спорта, колкото и талантлив да си, само талантът не може да ти извоюва мястото сред най-добрите.

Въпреки всичко смятам, че Григор е заслужил уважението и подкрепата на всички ни. Това момче е най-голямата ни радост и гордост в последните години и не заслужава след всяко неубедително представяне или загуба да се хули по толкова грозен начин. Защото когато биеше Джокович и игра полуфинал на Уимбълдън, а преди това на четвъртфинала изхвърли Анди Мъри пред очите на принц Уилям и съпругата му Кейт, беше най-големият, нали… Най-лесно и изключително лицемерно е да се подкрепят спортистите само когато са на върха. Истинската подкрепа си проличава, когато губиш, когато е най-тежко, а не когато печелиш, защото тогава всеки може.

Нима ранното отпадане от един турнир може да изтрие всички емоции, с които ни е дарил?! Безсънните нощи, в които толкова ни е радвал и ни е карал да се гордеем с него?! Това, че е сред най-добрите в света малко ли е?! Ама не, то нали на българина никога не му е достатъчно и не е доволен… В крайна сметка Григор иска най-много да става все по-добър и да се развива по възможно най-добрия начин.

Надявам се, че ще се справи с проблемите и ще намери отново играта си. Освен това нека не забравяме, че сезонът тъкмо започна и има време, в което да работи, за да стабилизира представянето си. Така че, хайде да не се драматизира чак толкова, нищо трагично не се е случило, keep calm and подкрепяйте Григор!

Автор: Зорница Георгиева

Оставете коментар

Подобни публикации