RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Чакаме WC за Световната лига

Публикувано в: Волейбол
11:07, 25 юли 2015, Автор: , Преглеждания:298

България

Националният ни отбор по волейбол очаква да получи уайлд кард за влизане в елитната група на Световната лига. Това показват сондажите на ръководството на Българската федерация по волейбол (БФВ) с фактори от чужбина.

„Имахме неофициални разговори и най-реален изглежда вариантът с уайлд кард – потвърди Данчо Лазаров, президентът на централата пред вестник „Труд“. – Вероятно Международната федерация (ФИВБ) ще реши да увеличи бройката на отборите от 8 на 12, като се говори освен за Русия покани да има към още три държави, сред които се надявам да бъдем и ние. Всичко ще се реши в средата на август на заседание на ФИВБ. Това е важно, но голямата цел на отбора ни е друга – класиране на олимпиадата.“

Как може да стане това? Първите две квоти се разиграват на Световната купа в Япония от 9 септември, където участват 12 отбора. От Стария континент играят Русия, Полша и Италия. Европейската олимпийска квалификация е в Германия в началото на януари – 8 държави в битка за една виза. Вторият и третият обаче отиват на следваща пресявка за игрите – отново в Япония, където вече 8 тима ще спорят за три олимпийски квоти, като едната задължително е за най-добре представилия се азиатски тим. Този турнир е последната спирка преди игрите и изглежда най-реален за успех, защото в него няма да играят вече спечелилите визи за Рио. Европейското първенство у нас и в Италия не дава квоти за никъде.

Друго очаквано решение на ФИВБ е да смени името на женската Гран при като при мъжете – Световна лига, и в двата турнира да има по 12 отбора в елита, както е сега при дамите.

Оставете коментар

Автор

Труд

Подобни публикации