RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Интервю с джага номер 1 Екатерина Атанасова

Публикувано в: Любопитно, Още Спорт
17:40, 30 юли 2015, Автор: , Преглеждания:167

Сдружение Фуутура отново потърси една от най-големите звезди в джагите след поредните й грандиозни успехи на международно ниво … по някаква случайност и по никаква закономерност тя е българка… голяма българка. В течение на интервюто тя даде и най-хубавото определение за аматьорския спорт, което сме срещали –„Аматьорският спорт пази духа на забавлението, на удоволствието от това, че дейността, която се практикува, не е „задължителна“, а „избирателна“. Това го прави истински красив, желан. Прави го съзнателна част от свободното време на човек, който се оставя на това, което обича“.
Тя определено е човек, от който можем да се поучим – независимо дали става въпрос за спорт или като цяло – визията и стремежите й се разкриват чрез нейните девизи –  „Всяко нещо има и хубави страни – бъди позитивна“ ; „Не се предавай – ще се справиш с всичко!“  … и тя просто го прави.

Дами и господа, представяме ви Екатерина Атанасова!

ekaterinaatanasova

Здравейте Екатерина, поздравления за големите успехи в личен, отборен и национален план на наскоро завършилите джаги серии „Гарландо“. Вие станахте световна шампионка при жените, станахте трета при двойките, водите в световната ранглиста за единици и двойки, спечелихте европейската клубна титла, а България заема 4-то място сред най-силните отбори в света на джагите… Вие сте и основател и лидер на един от най-силните клубове в България, а и реклама за спорта като цяло…

Здравейте! Благодаря за представянето – сякаш съм звезда!

Коя от противничката ви затрудни най-много по пътя към златото – Рамона Зиигенталер, Мелиса Диас, Екатерина Трипотен, Сузана Филон, Благовеста Герова, Синди Мозер. Какво мислите за играта на сънародничката ви Благовеста Герова и на съперничката ви на финала и съотборник в клубния ви тим – Синди Мозер?

Най-трудно ми беше с Катето Трипотен от Русия. До последно играта вървеше гол за гол и аз успях да реализирам решаващо положение в последната финална точка в тайбрека. Вести е уникален талант – завършила е НСА и като истински спортист има страхотна нагласа за играта. Винаги играе с желание и се стреми към усъвършенстване. Има невероятен хъс за победа, не подценява противниците си и за мен е един „истински състезател“
Предстои ни да играем заедно на Световните серии на Леонхарт, където миналата година взехме бронза в категорията по двойки. Дано се представим подобаващо и този сезон!

Синди Мозер никога не се предава! Тя е изключителен боец, една от малкото представителки на нашия пол, която има такава бързина и точност. Има много добра база за тренировки, както и опитни треньори. Изискваше се огромно желание за победа, концентрация и вяра в успеха от моя страна, за да успея да я бия. Беше много трудно! Тя е невероятен състезател и мой предпочитан партньор за двойките в отбора на Берлин!

ekaterinaatanasova2
Има ли закачки и психологически номера, които вървят по време на едно такова мащабно международно състезание. Как се настройвате психически и физически, за да покажете качествата си на максимум?

О, това е много трудно да се обясни с няколко изречения. Човек трябва да познава себе си, състоянието в което е, противниците си, да изгради правилната нагласа за победа, спрямо това срещу кого ще играе.
Психологически номера винаги има – има и полупозволени действия, които не са регламентирани ясно в правилника и състезателите използват, за да разсеят противника. Има нарушения, които се правят регулярно, когато мачовете се аутореферират (без съдия до масата – той се вика при възникване на проблем или спорна ситуация) – като пресрочване на времето за стрелба, умишленото удряне по-силно на масата и т.н.
Задължително е един състезател да е физически подготвен. Понякога, за да успееш да стигнеш до финала е необходимо да играеш мач след мач, кой от кой по-тежки и то в продължение на часове. Трябва да си натрениран и готов за такава ситуация, за да може да не влияе негативно върху самата игра.
Психологически подготовката включва много елементи – от изграждане на правилна нагласа, до осигуряване на нужната почивка и релакс. Необходимо е състезателят да е в унисон със себе си, да познава залата, противниците си – да се чувства като у дома си. За целта – той трябва да предприеме набор от действия, с които да постигне този ефект преди състезанието, за да може да се чувства като „на свой терен“. Затова, за мен е важно винаги да прекарам време в залата, в която ще играя, преди да стартира състезанието. Така аз знам кое е бойното поле и как се чувствам там. Мога да се адаптирам по-бързо и не губя време и енергия /които ще ми трябват в играта/ за запознаване и изследване на обстановката около мен. Това е само малък пример за нещата, които правя преди състезание, за да си осигуря правилната психологическа нагласа, нагласата за игра до края и победа!

По-рано през годината се проведе първият български джага турнир, на който вие бяхте домакин и с представители от няколко родни клуба. Какво мислите за нивото на родния футбол на маса, има ли разлики в техническо и тактическо отношение между състезателите в родните и чуждите клубове?

Жените ни са топ сила в света. Към момента в Международната Ранглиста сме:
– Първи и втори в категория по единици (Екатерина Атанасова и Благовеста Герова)
– Първи и четвърти в категория по двойки (Екатерина Атанасова и Благовеста Герова)
– Трети в отборната дисциплина (Екатерина Атанасова, Благовеста Герова, Румяна Шушулова, Виктория Григорова, Милица Данова и Екатерина Николова)
При младежите също – Денис Бисеров е на топ позиции в света.

След като в предното интервю си пожелахте да започнете с турнирната дейност между клубовете в България (и това е вече факт), какви са следващите ви цели в организационен план?

Най-краткосрочните са организирането на Втората Българска Лига, където отново ще сме домакин. Второто издание ще е разширено, тъй като ще включва отборно състезание отделно за жени и за мъже. Това ще се случи последната неделя на ноември 2015-та година. Победителите от Българската отборна лига ще имат правото да участват на Европейската Лига, която се организира от Международната Федерация и ще се проведе през 2016-та година. България ще участва с мъжки и женски отбор.
Само месец по-рано ще сме домакини на първото по рода си събитие в България. Изключително елитното състезание SOFIA INTERNATIONAL ITSF SERIES е състезание от висок ранг, в което участие ще вземат много състезатели от цял свят. От години искаме да организираме такова събитие и чак сега получихме одобрението на Международната федерация по футбол на маса /ITSF/. Домакин е СК „Джагоарс“.

Колко голяма роля играе времето за подготовка и практикуването на джаги, можем ли да говорим за талант във този спорт и за усет към играта?

Тренировките са важни – те дават усещането за удовлетвореност и сигурност на състезателя. Създават у него усещането, че заслужава да победи и му помагат да се бори по-пълноценно. Въпреки това, талантът, усетът към играта, желанието за победа и силният дух са качества, които трябва да притежава всеки победител. Без тях – пътят до финала е на практика невъзможен, когато говорим за топ спортисти.

Имате ли някаква подкрепа от страна на Министерство на спорта, други спортни институции, бизнеса?

Не. Справяме се сами, но сме отворени към всякакъв вид партньорства, които да съответстват на поставените цели в краткосрочен и дългосрочен план. Моята идея не е просто да намеря спонсор и да получим парични средства. Стремежът ми е към изграждане на стабилни взаимоотношения, които да носят полза и за двете страни. Тъй като работата, която вършим и резултатите, които постигаме в клуба са сериозни, смятам че няма причина да не намерим подходящ партньор, който да оцени това което правим. Надявам се и Министерството на спорта да съдейства за нашето развитие, но мисля, че за това може да се говори на даден бъдещ етап.

Знаем, че ви предстоят важни международни състезания през 2016 и 2017 година – можете ли да ни кажете повече за тях?

О, те са много – от Световните серии на всяка от петте признати маси – Роберто спорт /българска официална маса/, Гарландо, Бонзини, Леонхарт, Торнадо, до Световното Първенство и Светоната Купа! През 2016-та година ще се проведе и най-престижния турнир „MASTERS 2016”, на който участие могат да вземат само 12-те ТОП победителки от Световните серии и Световното първенство за два сезона назад. Със сегашното си спечелване на Световните серии на Гарландо, аз се класирам като една от тях (за справка: http://www.table-soccer.org/sites/default/files/files/Masters_2016_qualified_players_Website.pdf ). Състезанието се провежда веднъж на две години. Това е като сбъдната мечта сама по себе си, но спечелването на Мастърса ще е огромно признание за мен.

Какво мислите за състоянието на спорта като цяло у нас? Като човек, който съчетава аматьорския и професионалния спорт, можете ли да посочите положителните и отрицателните страни на тези два модела? Кой модел ви харесва повече и кой ви носи повече удоволствие?

Спортът у нас е както всичко останало. Има много талантливи състезатели в различни спортове и дисциплини. Не сме под нивото на редица международни школи и държави с широка база от спортни центрове и много възможности за практикуващите. 
Въпреки условията – много наши спортисти са се доказали и за тях знае цял свят – Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Армен Назарян, Йордан Йовчев, Кубрат Пулев, Григор Димитров, Веселин Топалов, Албена Денкова, Максим Стависки и т.н. 
И това е една малка част от доказали таланта си спортисти, които са се изградили като не само конкурентни, но и ПО-ДОБРИ от световния елит. Така че българският спорт е на ниво, достатъчно е само да не затваряме очи пред талантите в страната ни.
Аматьорският спорт пази духа на забавлението, на удоволствието от това, че дейността, която се практикува, не е „задължителна“, а „избирателна“. Това го прави истински красив, желан. Прави го съзнателна част от свободното време на човек, който се оставя на това, което обича. Професионалният спорт е свързан с много усилия, задължения, ограничения. Често има и сериозни травми, както и редица нежелани ефекти – като загуба на желание за игра, липса на време за личен живот и т.н. Когато говорим за спорта на топ ниво, обикновено говорим и за печалба, за комерсиализъм. Това определено не е нещо, към което се стремя чрез джагите, тъй като за мен те никога няма да са повече от „сериозно хоби“, което не може да замести истинската ми работа.

ekaterinateam

Вашата философия за спорта и живота; имате ли си девиз?

Да, имам – много са и се променят постоянно. Въпреки това, два девиза си повтарям всеки ден и то по повече от веднъж: „Не се предавай – ще се справиш с всичко!“ и „Всяко нещо има и хубави страни – бъди позитивна“!

Нещо, което искате да адресирате към спортната общественост…

Спортувайте всеки ден, дори да е по-малко. Хубавите неща стават бавно, с времето, с търпение и отделяне на достатъчно внимание. Не бива да спираме да се развиваме и да даваме на тялото това, от което се нуждае – активност, почивка и грижа.

Едно интервю на Сдружение Фуутура

Оставете коментар

Автор

Сдружение Фуутура

Подобни публикации