RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Футболният „Литекс” беше гордост, сега е пеперуда с прекършени криле

Публикувано в: Избрано, Коментар, Футбол България
20:00, 7 яну 2016, Автор: , Преглеждания:91

Литекс

Често минавам покрай детските игрища и гледам как малките момченца с удоволствие играят  футбол, най-вероятно мечтаейки да станат като батковците от „Литекс”.  Футболният  ни отбор  беше мечта,  надежда, гордост не само за тези деца, а и за голяма част от ловчалии. А сега този велик отбор се превърна в пеперуда с прекършени криле.

Оранжевите бяха въвлечени в задкулисни игри, където, ако проявиш чест и достойнство, плащаш солена цена. За съжаление това е грозната истина в българския футбол, а и не само там. Ръководството на отбора твърди, че няма да се примирят със случилото се и ще обжалват, докато справедливостта възтържествува. Но, питам аз, има ли справедливост? Или отдавна се е изпарила от държавата?

Сега отборът чака присъдата си от различни инстанции, но на кого ли му пука истински? Първо, оранжевите бяха изхвърлени от А група, последва обжалване, а тази седмица очакват  от Изпълкома на БФС окончателното решение. Съдбата на отбора не е ясна, сякаш тъмна завеса е надвиснала над него.

Но нека бъдем реалисти  -  най-вероятно от началото на следващия сезон ще играе в Б група, както стана с ЦСКА и с „Локомотив“ (София).

Искам да припомня защо ловчалии трябва да се гордеем с нашия отбор, въпреки трудностите в момента.

Ловешкият отбор има над 90- годишна история, която може да се похвали с много футболни личности, които са оставили трайна диря в българския футбол.

Веднага се сещам за момчето от малкия град Левски  – Георги Миланов, който през 2013 г. беше трансфериран в ЦСКА (Москва) за изключителната сума от около 8 млн. лв. Миланов е обявен за Футболист номер едно на България, както и за най-добър играч на А група.

Друг велик футболист, тръгнал от школата на „Литекс”, е Ивайло Петев. Той печели първите две шампионски титли и една купа. В момента е старши треньор на националния ни отбор по футбол. И това са малка част от добрите футболисти, проходили от ловешкия отбор.

И въпреки трудностите и унижението, никой не може да ни отнеме нито богатото футболно наследство, нито моментите на гордост в миг на победа, нито възторжения химн на отбора. А в него се пее: „Гласът на Осъм и Балкана, духът ни в битките кали!”

Адриана Данова

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации