RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Веско Топалов стартира със загуба в турнира на претендентите

Публикувано в: Шахмат
21:47, 11 мар 2016, Автор: , Преглеждания:55

Веселин Топалов

Веселин Топалов загуби от Вишванатан Ананд (Индия) в партия от първия кръг на турнира на претендентите за световната титла по шахмат за мъже, който започна днес в Москва.

Бившият световен шампион, който игра с черните фигури, бе принуден да се предаде на 49-ия ход срещу индийския си съперник. Утре в партия от втория кръг Топалов ще играе, отново с черните фигури, срещу руския гросмайстор Пьотър Свидлер.

Наградният фонд на турнира на претендентите е 420 000 евро, като победителят ще получи 95 000 евро, вторият – 88 000 евро, третият – 75 000 евро. Турнирът на претендентите ще се проведе в 14 кръга (всеки срещу всеки по две партии с разменен цвят на фигурите), като партиите ще се играят от 11 до 28 март, а при необходимост ще се играят плейофи на 29 март.

Победителят в турнира на претендентите ще получи правото да играе мач със сегашния световен шампион Магнус Карлсен (Норвегия), който ще се състои от 11 до 30 ноември тази година в Ню Йорк и ще бъде с награден фонд около 1 милион щатски долара.

В турнира на претендентите в Москва участват 8 супергросмайстори: Веселин Топалов (България), Вишванатан Ананд (Индия), Сергей Карякин (Русия), Пьотър Свидлер (Русия), Хикару Накамура (САЩ), Фабиано Каруана (САЩ), Аниш Гири (Холандия), Левон Аронян (Армения).

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации