RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Топалов завърши реми с Карякин на турнира на претендентите

Публикувано в: Шахмат
21:16, 16 мар 2016, Автор: , Преглеждания:50

Веселин Топалов

Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши реми със Сергей Карякин /Русия/ в партия от петия кръг на турнира на претендентите за световната титла по шахмат за мъже в Москва, информира БТА.

Бившият световен шампион Веселин Топалов, който игра с белите фигури, се съгласи на реми на 41-ия ход с руския гросмайстор Сергей Карякин. Веселин Топалов след пет кръга има актив от 1,5 точки /3 ремита и 2 загуби/ и е на последното, 8-мо място във временното класиране. Лидер е Сергей Карякин /Русия/ с 3,5 точки, а на второ място е Левон Аронян /Армения/ с 3 точки. Утре Веселин Топалов в партия от 6-ия кръг ще играе с белите фигури срещу младия холандски гросмайстор Аниш Гири.

Наградният фонд на турнира на претендентите е 420 000 евро, като победителят ще получи 95 000 евро, вторият – 88 000 евро, третият – 75 000 евро. Турнирът на претендентите ще се проведе в 14 кръга /всеки срещу всеки по две партии с разменен цвят на фигурите/, като партиите ще се играят от 11 до 28 март, а при необходимост ще се играят плейофи на 29 март.

Победителят в турнира на претендентите ще получи правото да играе мач със сегашния световен шампион Магнус Карлсен /Норвегия/, който ще се състои от 11 до 30 ноември тази година в Ню Йорк и ще бъде с награден фонд около 1 милион щатски долара. В турнира на претендентите в Москва участват 8 супергросмайстори: Веселин Топалов /България/, Вишванатан Ананд /Индия/, Сергей Карякин /Русия/, Пьотър Свидлер /Русия/, Хикару Накамура /САЩ/, Фабиано Каруана /САЩ/, Аниш Гири /Холандия/, Левон Аронян /Армения/.

Партии от 5-ия кръг:
Веселин Топалов /България/ – Сергей Карякин /Русия/- реми на 41-ия ход
Аниш Гири /Холандия/ – Пьотър Свидлер /Русия/ – реми
Вишванатан Ананд /Индия/ – Хикару Накамура /САЩ – реми
Левон Аронян /Армения/ – Фабиано Каруана /САЩ/ – реми.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации