RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Топалов с реми срещу Ананд

Публикувано в: Шахмат
21:15, 20 мар 2016, Автор: , Преглеждания:45

Веселин Топалов

Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши реми с Вишванатан Ананд /Индия/ в партия от осмия кръг на турнира на претендентите за световната титла по шахмат за мъже в Москва, информира БТА.

Бившият световен шампион Веселин Топалов, който игра с белите фигури, бе принуден да се съгласи на реми на 51-ия ход с бившия световен шампион Вишванатан Ананд. В партия от първия кръг на турнира в Москва индийският гросмайстор Ананд победи Топалов и така балансът от мини-мача на бившите световни шампиони е 1,5:0,5 точки за Ананд.

Веселин Топалов след 8 кръга е на последното, 8-мо място във временното класиране с 2,5 точки /5 ремита и 3 загуби/. Утре в партия от 9-ия кръг Веселин Топалов ще играе с белите фигури срещу Пьотър Свидлер /Русия/.

Наградният фонд на турнира на претендентите е 420 000 евро, като победителят ще получи 95 000 евро, вторият – 88 000 евро, третият – 75 000 евро.

Турнирът на претендентите ще се проведе в 14 кръга /всеки срещу всеки по две партии с разменен цвят на фигурите/, като партиите ще се играят от 11 до 28 март, а при необходимост ще се играят плейофи на 29 март.

Победителят в турнира на претендентите ще получи правото да играе мач със сегашния световен шампион Магнус Карлсен /Норвегия/, който ще се състои от 11 до 30 ноември тази година в Ню Йорк и ще бъде с награден фонд около 1 милион щатски долара.

В турнира на претендентите в Москва участват 8 супергросмайстори: Веселин Топалов /България/, Вишванатан Ананд /Индия/, Сергей Карякин /Русия/, Пьотър Свидлер /Русия/, Хикару Накамура /САЩ/, Фабиано Каруана /САЩ/, Аниш Гири /Холандия/, Левон Аронян Армения/./

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации