RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Италия и Косово с титли в джудото

Публикувано в: Бойни, Рио 2016
13:30, 8 авг 2016, Автор: , Преглеждания:51

Базиле

Италианецът Фабио Базиле триумфира с олимпийското злато в категория до 66 килограма (мъже) на турнира по джудо в Рио.

Базиле, 21-годишен, постигна чиста победа с ипон срещу корееца Ан Баул във финала на дисциплината. Успехът на Фабио Базиле е значим за Италия, тъй като златото е под номер 200 за страната на олимпийски игри.

В спора за бронзовите отличия японецът Масаши Ебинума победи Антоан Бушар (Канада) с ипон, а Ришод Собиров (Узбекистан) надделя над Адриан Гомбок (Словения) също с ипон.

Майлинда Келменди донесе първо отличие за Косово при дебюта на страната на Олимпийските игри.

Европейската шампионка спечели титлата по джудо в категория до 52 килограма на Игрите в Рио де Жанейро след победа на финала с „шидо“ над 21-годишната италианка Одете Джуфрида.

Рио се превръща в любимо място за 25-годишната Келменди, тъй като през 2013 година тя спечели и първата от двете си световни титли в категорията.

Бронзови отличия заслужиха действащата световна шампионка от Астана 2015 Мизато Накамура (Япония) и европейската шампионка от Будапеща 2013 Наталия Кузютина (Русия).

Трикратната световна шампионка Накамура надделя в мача за отличието над представителката на домакините с „юко“ в продължението, след като в редовните 5 минути двете получиха по едно предупреждение „шидо“, но не можаха да реализират успешна атака.

Така японката отново остана с бронз на Олимпиада след Пекин 2008.
Кузюткина пък спечели първото си олимпийско отличие след успех с чиста победа „ипон“ в 2:37 минута на мача срещу китайката Инан Ма.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации