RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Майкъл Фелпс с 19-а олимпийска титла

Публикувано в: Водни, Избрано, Рио 2016
13:00, 8 авг 2016, Автор: , Преглеждания:75

Фелпс

САЩ спечели щафетата на 4 по 100 метра свободен стил в плуването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, а легендата Майкъл Фелпс добави в шеметната си кариера 19-и олимпийски златен медал.

31-годишният Фелпс плува на втори пост в първото си състезание на своята пета Олимпиада под бурните овации на публиката. С днешната победа той има вече безпрецедентните 23 медала, в това число два сребърни и два бронзови.

Времето на американците за победата е 3:09.92 минути, а второто място остана за олимпийските шампиони от Лондон 2012 – Франция, чието постижение е 3:10.53. Трети е отборът на Австралия с 3:11.37.

Бебето на Фелпс – Буумър, беше за първи път в агитката на баща си, но след края на състезанието баща му призна, че именно поради този причина напрежението е било невероятно за него. Американците поставиха световния рекорд в тази дисциплина в Пекин с време 3:08.24 минути, но днес в някои моменти също се доближиха до подобна възможност в състав Кейлъб Дресел, Фелпс, Райън Хелд и световния шампион на 100 метра свободен стил Нейтън Ейдриън.

На първи пост Дресел завърши своята серия с две хилядни пред отбора на Франция, а след него Фелпс увеличи преднината с времето си 47.12. След това Хелд си позволи по-слаб резултат, докато накрая явно намиращият се в прекрасна форма Ейдриън даде и най-доброто плуване от 46.97 за серията си.

„Когато бях на стартовото блокче, моето сърце щеше да избухне. Толкова бях развълнуван, същото както преди 16 години. Но това е защото знаех, че имам един специален фен на трибуните“, обясни Фелпс.

Победата затвърди традицията американците да печелят медал в тази дисциплина във всяка една Олимпиада след 1964-а година насам.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации