RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Когато годините упорит труд дадат резултат и признание

Публикувано в: Волейбол, Интервю, Коментар, Любопитно
19:16, 24 ное 2016, Автор: , Преглеждания:213

15211641_1025816930861026_1798150115_n

 

СУ удостои Калоян Калинков с приза „Спортист на годината” 

Департаментът по спорт към Софийския университет раздаде ежегодните си награди за студенти, изявяващи се в различни спортове и реализирали големи постижения в тях. За „Спортист на годината” във волейбола бе определен вече бившият капитан на представителния волейболен тим – Калоян Калинков.

Днес ще ви разкажа именно за него – човекът с ключова роля в отбора, пожънал много успехи през отминаващата година (а и през всичките 5, в които той е част от него).

Роден е в град Добрич преди 25 години.  Завършва местната езикова гимназия „Гео Милев“, а впоследствие заминава за столицата, където се дипломира в специалност „Връзки с обществеността” в СУ „Св. Климент Охридски”. Съвсем скоро му предстои магистърска теза, която без съмнение, ще защити успешно. Но, за да си дойдем на думата… ще ви запозная с нещото, което винаги ще бъде част от живота му, а именно – спорта.

 Започва да се занимава с волейбол в началното училище, след като родителите му решават да го запишат на някакъв спорт. По-късно се захваща с футбол, защото търси промяна и иска да бъде „като онези с многото пари от телевизията” (която навлиза в живота му по някаква ирония, но и под друга форма – журналистиката е неговата друга страст). Прави завръщането си във волейбола доста късно – в 10 клас, което се оказва пречка за развитието му като професионален състезател. Постига много през цялото време – най-вълнуващите му мигове са с отбора на СУ: „Имах честта да съм капитан на волейболния отбор на най-големия университет в България. Запознах се с ужасно много хора, създадох приятелства за цял живот, отборът е като мое второ семейство.”

Момчетата пишат история, след като преди месеци спечелиха титлата по плажен волейбол на Лятната национална универсиада в Камчия, участваха на няколко престижни турнира, на които се представиха подобаващо: април – второ място на Euro Milano (студентски турнир); май – 5-то място национална универсиада, Русе; август – златен медал – плажен волейбол – Лятна национална универсиада Камчия 2016.

Всеки от тях е индивидуалист, но формулата на успеха определено се крие в колективния дух – „В някои моменти съм по-скоро човек, който разчита на себе си. Рядко търся помощ от някого. Винаги гледам да се справям сам. Влезем ли в залата обаче, нещата се променят.  Там всеки помага на другия. Искам да благодаря на всички момчета – от треньорите ми  до последния човек, с когото съм тренирал през тези 5 невероятни години. Винаги ще съм готов да ви помогна, както го направихте и вие в труден момент.

Университетските игри в Рим (за които ви разказах преди дни) бяха последното голямо състезание, в което студентите са предвождани от настоящия си капитан. След награждаването Калоян публикува кадър с българския трибагреник, придружен от емоционално послание: „5 прекрасни години, приятели за цял живот и огромна чест да бъда капитан!!! Благодаря ви!!!”

15211700_1144902858939188_1390574598_n

За наградата „Спортист на годината”, споделя: Сякаш беше вчера, когато влязох във волейболната зала на университета. Останалото е история. История, която завърши с най-ценното за мен отличие – „Спортист на годината за 2016″. Да, мога да заявя, че това е признание за моя труд през тези 5 години, за моето усърдие да не изпускам тренировка и дори да пренебрегвам важни хора и събития в името на успеха. Упоритостта често побеждава простия талант . 2016 е към края си, а за мен тя беше безкрайно успешна – множество медали. Да си спортист номер 1 на СУ е нещо, което целях още в самото начало на образованието си. Не се спрях до ден днешен и ето, че държа грамотата в ръцете си. Безкрайно съм благодарен на хората, които повярваха в мен и оцениха моята всеотдайност през времето. Накрая трябва да спомена и едни други хора, които по значимост са много над грамотата – моите съотборници. Без тях нямаше никога да повярвам в моите качества, заедно бяхме ОТБОР на полето и извън него, заедно преживявахме радост и тъга, заедно обиколихме много места, думата е ЗАЕДНО. Благодарение на вас се превърнах в човека, който съм днес. Дано този отбор остане такъв и след моето напускане. Вярвам в това. Ще помагам отстрани с каквото мога. Време е да сложиш край, на върха е най-сладко! Бъдещи успехи…любими мой отбор!!! Спортист на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за 2016 – Калоян Калинков!!! Гордост!!!”

Като типичен Лъв притежава необходимата борбеност, силна воля и мотивация, за да постигне целите в живота си. Разбира се, на първо място е нещото, което най-много обича – спортът. „Искам да се задържа в тези среди под всякаква форма. Усещам, че това е моето място и мога да дам много. След това естествено идва и моментът със семейство и деца, но това са приказки за далечното бъдеще.”  

Извън волейбола, бившият капитан притежава и друг талант – писането. Още от ранна детска възраст обича да пише – и не какво да е, а спортни новини.  За негово щастие, както и  на всички около него, обстоятелствата така се завъртат, че завършва точно Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“. В момента също работи в сферата на медиите – негова сбъдната мечта.

15218462_1025814840861235_640584853_n

Както знаем, външният вид е много важен за доста от спортистите – ако добавим и обстоятелството, че нашият герой участва в конкурс на специализиран волейболен сайт, няма как да не стигнем до въпроса дали е суетен. Като представител на зодия Лъв, не мога да кажа, че не полагам грижи. Но не е повече от 20-30 минути дневно.” Умело съчетава визия и спорт – нещата са свързани и едното не може без другото. „Лесно е. Щом си решил да спортуваш, неизменно се грижиш и за визията си. Да не изброяваме и всички други предимства на спортуването.”

Задавайки му въпроса коя е чертата, която не харесва в себе си, той ми отговори: Прекалено бързо се доверявам на хората и това доста често ми играе лоша шега.” Всеки от нас в даден момент е имал горчив опит в отношенията с околните, най-вече от към доверие. Но с човек като него не е трудно да бъдеш приятел – интересен, забавен, добронамерен; ако се отнасяш подобаващо, той ще отвърне със същото.

 

Автор: Малинка Димитрова

Оставете коментар

Автор

Зорница Георгиева

Подобни публикации