RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Скандал: Изхвърлиха Саган от „Тур дьо Франс“

Публикувано в: Колоездене
04:05, 5 юли 2017, Автор: , Преглеждания:59

Тур дьо Франс

Със скандал завърши четвъртият етап на „Тур дьо Франс 2017″. Във финалните метри на надпреварата световният шампион Петер Саган предизвика сблъсък с Марк Кавендиш, заради който по-късно бе дисквалифициран от по-нататъшно участие в Тура.

Кавендиш се опита да излезе от дясната страна на Саган, близо до предпазните бариери. След това словакът постави дясния си лакът, като по този начин се опита да блокира пътя на Кавендиш, но го изблъска в предпазните огради и това доведе до падането на британския спринтьор. След като Кавендиш се строполи на земята, той се сблъска с Джон Дегенкол и Бен Суифт, които също паднаха на земята. Въпреки видимите ожулвания и натъртвания по тялото си, Кавендиш се изправи, стисна зъби и успя да пресече финалната линия, но все още не се знае степента на нараняванията и дали той ще може да продължи в Обиколката на Франция.

Веднага щом приключи състезанието, Саган се насочи към автобуса на “Дайменшън Дата“, където се извини, че причини катастрофата.

След преглед на видеозаписите на спринта, комисарите на тура първоначално го наказаха с 30 секунди и го изпратиха на последното място в групата, в която се намираше, и така той завърши на 115-то място.

Почти два часа след инцидента обаче комисарите свикаха пресконференция в медийния център, в която обявиха, че Саган е дисквалифициран от „Тур дьо Франс 2017″. Те са стигнали до решението след многократни повторения на катастрофата на финала.

„Решихме да дисквалифицираме Петер Саган от „Тур дьо Франс 2017″ след бурния спринт във Вител. Той застраши много състезатели, Марк Кавендиш и други, които бяха замесени в катастрофата, в последните метри на спринта. Приложихме член 12.104, нередовни спринтове, в който случай комисарите могат да наложат съдебно решение, с което да се дисквалифицира водачът и да се наложи глоба“, гласеше официалното съобщение.

Така от сряда Саган вече няма да бъде на тура и за първи път след 2011 г. няма да носи зелената фланелка към Париж.

Победител в четвъртият етап на обиколката стана Арно Демар. Националният шампион на Франция беше най-бърз в отсечката от Мондорф-ле-Бен до Вител (208 км), финиширайки за 4.53:53 часа. Успехът е първи за Демар в „Тур дьо Франс“ и първи за Франция в 104-ото издание.

Оставете коментар

Подобни публикации