RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Нов рекорд на „Ком-Емине“!

Публикувано в: Колоездене
18:06, 14 сеп 2017, Автор: , Преглеждания:48

Борислав Йорданов

Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута „Ком-Емине“ вече е 2 дни, 22 часа и 49 минути. Постави го Борислав Йорданов, който е най-бързият човек, изминавал разстоянието по емблематичния туристически маршрут в Стара планина. Рекордът си Борислав постигна с колело, стартирайки на 10-ти септември от връх Ком и финиширайки на нос Емине на 13-ти септември сутринта. По този начин беше поставен нов стандарт за преминаване на маршрута, показвайки, че време под 3 дни е възможно.

„Рекордите са временни. Те са за това – за да бъдат подобрявани“, каза Борислав, който поставя трети рекорд за скорост по планинския маршрут. „Чувствам голямо удовлетворение, че успях и че това предизвикателство приключи,“ бяха едни от първите думи на рекордьора при пристигането му на нос Емине.

Предизвикателството на Борислав, наречено „Велоносен поход“, макар и да не беше обявявано предварително, получи широка подкрепа от колоездачната общност. По различни етапи от маршрута се включиха някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях са триатлонистът Емил Стойнев, който е световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по кроскънтри колоездене Александър Алексиев от Мъглиж, Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други.

По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, взе участие и Антония Григорова. Първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине, подкрепи Борислав като го придружи, тичайки редим до него по ключовия участък от трасето. „В един разговор наскоро Боби ми каза: „Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си.“ Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина.“- разказа Антония на връх Ботев.

Освен счупен рекорд, по билото на Стара планина имаше и една счупена ръка и един счупен автомобил. Калин Русев – основател на клуб „Велораптор“ и организатор на „Велоносен поход“, пострада при тежко падане в деня преди финала. Той счупи кост на ръката си и му се наложи да продължи да кара още час и половина докато стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция. Броени минути преди финала пострада и един от придружаващите автомобили на екипа, който спука картер. На самия финал имаше и друг инцидент – един от придружаващите колоездачи колабира и беше откаран по спешност в болница.

Въпреки всички перипетии, които преживя екипът, за пореден път беше показано, че „Ком-Емине“ – най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв. Това е и една от основните цели на „Велоносен поход“ – повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

Повече информация можете да намерите на страницата „Велоносен поход“ във фейсбук: https://www.facebook.com/velonosenpohod/.

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации