RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Историческо класиране за Влади Зографски на малката шанца в Пьончан

Публикувано в: Зимни, Избрано, Ски Скокове
17:53, 10 фев 2018, Автор: , Преглеждания:560

Vladi-Zografski2

Владимир Зографски записа най-доброто класиране за България в ски-скоковете в историята на Олимпийските игри, след като завърши на 14-та позиция на малка шанца в Пьончан. Също исторически бе и триумфът на Германия в лицето на Андреас Велингер, който донесе първо злато в дисциплината от 23 години насам. Втори и трети в драматичното състезание са представителите на Норвегия Йохан Андре Форфанг и Роберт Йохансон, а победителят в Четирите шанци Камил Стох остана без отличие.

Организаторите и журито имаха изключително трудна вечер в Пьончан, като и при двата скока вятърът се оказа с основна роля за скоковете. Влади Зографски показа стабилна психика в първия скок, като достигна 101.5метра въпреки че беше връщан 2 пъти от старта. Във втория опит демонстира още по-добри умения в полета и с дължина от 108.5м записа общо 226.5 точки, които го класираха на чудесното 14-то място.

Битката за медалите се оказа изключително оспорвана, като след първия скок лидери бяха поляците Стефан Хула и Камил Стох, следвани от Йохан Андре Форфанг, а Велингер бе едва 5-ти. При вторите опити обаче Велингер се оказа над всички и изравни рекорда на шанцата от 113.5м, което му осигури сбор от 259.3 точки. Норвежците се напаснаха чудесно на лошите условия и успяха да завоюват остатъка от отличията, като Форфанг постигна 109.5м и събра 250.9 точки, докато сънародникът му Роберт Йохансон остана на 1.2 точки.

Големият претендент Камил Стох не издържа на напрежението и финишира в подножието на стълбичката с 249.3 точки, а пети е сънародникът му Стефан Хула. Най-добрият австриец е Щефан Крафт, който на тренировките и квалификацията демонстрира отлична форма, но атмосферните условия му попречиха да покаже потенциала си и той отиде едва на 13-та позиция. Сред големите изненади поради лошия вятър бяха отпадането на Давид Кубацки (Полша) и Джунширо Кобаяши (Япония) от квалификациите и задните класирания на Михаел Хайбьок (17-ти), Мануел Фетнер (23-ти) и Роман Коуделка (25-ти).

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации