RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Мартен Фуркад над всички в преследването на Олимпиадата

Публикувано в: Биатлон, Зимни, Избрано
15:13, 12 фев 2018, Автор: , Преглеждания:187

fourcade

Мартен Фуркад спечели втория си златен олимпийски медал в дисциплината преследване, след като отвя конкуренцията в ски-центъра Алпесия в Пьончан. В драматична битка младияt Себастиан Самуелсон надделя над световния шампион в спринта Бенедикт Дол от Германия и донесе неочаквано сребро за Швеция.

Въпреки че имаше лош ден в спринта, днес Мартен Фуркад допусна само една грешка на първата си стрелба от легнал и това му позволи да спечели третия си златен медал от Олимпийски игри, като финишира с време от 32:51.7 минути. На последната стрелба Бенедикт Дол и Себастиан Самуелсон се измъкнаха без грешка на рубежа и 20-годишния швед дебютира повече от успешно в Пьончан, като атакува съперника си на финалния спринт и грабна сребото, завършвайки на 12 секунди след французина. Дол пък спечели първия си индивидуален бронзов медал, пресичайки финала 3 секунди по-късно.

Надпреварата беше изключително интересна, тъй като фаворитите претърпяха крах в спринта и се очакваше да дадат всичко от себе си в днешния старт. Малките разлики пък допринесоха за чудесни битки на огневия рубеж, като на третата стрелба имаше 7 биатлониста, сред които Мартен Фуркад, Тарей Бьо, Юлиян Еберхард и немски контингент от 4-ма, които се бориха за златния медал. Въпреки че хвърли най-много енергия по обиколката французинът бе единственият, който свали всички мишени и си отвори преднина от 20 секунди пред Пайфер и Бьо, които направиха по един пропуск.

Четвъртата стрелба се оказа протоколна за Фуркад, който уцели всички мишени, а в битката за бронза Самуелсон и Дол бяха единствените, които минаха „чисто“, докато олимпийският шампион Арнд Пайфер и Тарей Бьо влязоха за 2 обиколки в „кошарата“. В крайна сметка норвежецът завърши 4-ти на 1:02 минути, а след него е Симон Шемп на 1:03 от пъврото място. Пайфер остана 8-ми, следван от втория най-добър викинг Ерлен Бьонтегорд. Йоханес Тингес Бьо е едва 21-ви с цели 6 пропуска.

България успя да класира 3-ма биатлонисти в преследването и въпреки че Красимир Анев, Владимир Илиев и Антон Синапов стартираха добре участието си с чудесна стрелба, то последните 2 посещения на рубежа се оказаха фатални. Анев дойде „чист“ на третата си стрелба, като се движеше около 35-то място, но се пропука и допусна цели 3 пропуска, които го пратиха 44-ти. Втората стрелба от прав също не се оказа успешна и с 2 грешки, той завърши на 45-та позиция.

Веднага след него участието си приключи и Владимир Илиев, който пък свали 5 от 5 на последна стрелба, но преди това бе натрупал пасив от 7 пропуска. Антон Синапов се движеше добре след първите 2 обиколки, но отново втория компонент в биатлона се оказа слабото звено и му коства общо 7 грешки на прав, което го прати на последната 60-та позиция.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации