RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Албин Тахири пред SportVox: За мен е чест, че пиша историята на Косово на Зимна олмпиада

Публикувано в: Зимни, Интервю, Ски
18:09, 23 фев 2018, Автор: , Преглеждания:78

27867495_10155172534331722_2863875411292784687_nАлбин Тахири е роден на 15 февруари 1989г. в Словения, а страстта си към алпийските ски наследява от баща си. Той му предава и любовта към Косово, затова решението да се състезава за родината му, се оказва някак естествено. В Пьончан Тахири влезе в историята като първият знаменосец в историята на Косово на Зимни Олимпийски игри и се погрижи да напише първата страница от зимната приказка на една от най-младите държави в Европа. От СпортВокс се свързахме с него за да чуем интересната му история:

Косово дебютира на зимна Олимпиада и ти бе първият спортист, развял знамето на страната пред света. Можеш ли да ни опишеш емоциите, които те завладяха?

- Беше невероятно. Честно казано през първата седмица в Пьончан ми беше доста трудно – сгъстена програма, часова разлика…Но когато започна Церемонията по откриването, просто забравих за всичко и се наслаждавах на този исторически момент. Може би по-късно ше осъзная същността и значението на постижението ми, засега за мен е просто чест и удоволствие да бъда щастливецът, който започна зимната история на Косово.

Взе частие във всички дисциплини и се представи доста добре, като фишира 37-ми в комбинацията и 39-ти в слалома. Доволен ли си от себе си?

- Както каза, мисля че се представих много добре. В някои от състезанията направих няколко грешки, които не трябваше, но като цяло смятам, че Игрите бяха доста успешни за мен. Особено съм доволен, че се справих чудесно в техничните дисциплини, тъй като не очаквах. Повече предпочитам скоростта, а любимо ми е спускането.

Роден си в Словения. Предполагам, че там тренираш и се подготвяш за състезанията поради по-добрите условия.

-Да, роден съм в Словения и в момента живея в Любляна, където тренирам и работя. За съжаление подготовката ми е ограничена откъм възможности поради финансови пробеми, свързани с федерацията, затова тренирам около у дома, в Алпите в Словения, Австрия и Италия. Често тренирам и със словенския ски отбор.

По-малките държави традиционно имат проблеми със финансирането на спорта. Има ли планове на косовската федерация за развиването на ските сред младежите? Сигурна съм, че не малко деца ще бъдат вдъхновени от теб и ще искат да тренират?

- Надявам се. Факт е, че с всяка изминала година условията се подобряват, така че колкото и да са малки шансовете за развитие, все пак ги има. Хората във федерацията, които са отговорни за това ни обещават по-добро бъдеще, така че ще видим. Наядвам се, че няма да си останат просто думи и обещания.

Би било чудесно, ако страната успее да се развие в тази сфера. Преди няколко дни празнувахте 10 години от обявяването на незвисимостта на Косово. Как реши да се състезаваш под техен флаг?

- Честно казано, тази идея се въртеше от дълго време в главите на мен и баща ми, но просто не знаехме дали ще успеем да я реализираме. След като Косово обяви независимост, получихме покана да се присъединим към националния отбор и решихме да приемем предизвикателството. Също така по това време имахме финансови затруднения в семейството и федерацията ни предложи помощта си. Така всички фактори бяха в полза да се състезавам за Косово и ние просто решихме да пробваме.

Всъщност какви са плановете ти до края на сезона и въобще за предстоящия?

- Ами предстоят ми състезания до края на март, като другата седмица ще участвам в Световната купа в Кранска гора, а след това е и държавното първенство. Нямам търпение да се прибера у дома. В Южна Корея беше голямо приключение. Честно казано нямам конкретен план за предстоящия сезон, но със сигурност ще продължа да се състезавам.

Разбрах, че си зъболекар по професия. Как се съчетават стоматологията с алпийските ски?

- Ами, запълват ми голяма част от времето и честно казано почти нямам свободно време в графика си. Учих нощем и тренирах през деня, беше много трудно, но някак успях. Познаването на човешкото тяло значително ми помага да разбера същността и на различните упражнения, свързани с нашия спорт. Разбирам начина по който се отразяват на тялото, как е най-правилно да се прилагат и т.н. Мисля, че това да съм лекар в крайна сметка ми носи повече дивиденти, отколкото да пречи.

Би ли ни споделил някой забавен момент, който се е случил по време на тези Олимпийски игри в Пьончан?

- Тук постоянно нещо се случва и мисля, че ще се прибера с доста спомени от Олимпиадата. Но като спомена за забавна случка, веднага в главата ми изплува една. Преди няколко дни посетихме Сеул и естествено се качихме на кулата „Лоте Свят“. Един от членовете на екипа си правеше селфита, когато изведнъж почувства болка в кръста си и не можеше повече да стои на краката си, затова трябваше да го носим на ръце до долу. Но по-скоро му стана лошо, тъй като се страхува от височини и всички корейци наоколо се спукаха от смях (смее се). Лежа в леглото два дена поради болки в кръста…бих казал, че това беше едно доста болезнено селфи (пак се смее).

Всички знаем, че на подобни форуми се случват доста забавни и големи купони, срещаш нови хора. Успя ли да се насладиш на някое конкретно? 

- Срещнах наистина доста хора и, разбира се, завързах няколко приятелства. Но що се отнася до партитата, може би ти би могла да ми дадеш препоръки (усмихва се), защото честно казано не съм забелязал нещо да се случва тук. Трябваше да се фокусирам върху стартовете си и може би съм пропуснал тази част, но нямах наистина подобно впечатление. Ще видим, може би в тези последни дни ще посетя някое за да наваксам..

Има ли нещо, което би искал да кажеш на хората? Думи или мото, които биха ги вдъхновили за нови постижения, например.

- Никога да не спират да следват мечтите си. Имаше момент, в който мислих да спра да се състезавам, тъй като бях изгубил надежда за нещо добро, но успях да се събера, започнах да тренирам още по-усилено и ето ме тук. Затова просто не спирайте да опитвате. Рано или късно, по някакъв начин ще намерите правилния път към успеха.

Оставете коментар

Автор

Rositsa Georgieva

Аз съм на 23 години, родена в гр. Нова Загора. Интересувам се от много спортове, но слабост са ми колоезденето, биатлона и плуването. Ако имате въпроси или препоръки, бих се радвала да ми пишете на georgieva.rossy@gmail.com

Подобни публикации