RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Баражът и „порнографията“

Публикувано в: Коментар
15:09, 27 май 2018, Автор: , Преглеждания:124

Витоша

След загубата на своя отбор в баража срещу „Витоша“ Бистрица президентът на столичния „Локомотив“ нарече ставащото в българския футбол „порнография“, в която всичко било „скандално“. И в иначе емоционалната му, крайна реакция може да се намери доста здрав смисъл.

Умишлено няма да се спираме на „историята“ на клуб като „Витоша“ Бистрица. Защото тя е доволно кратка, макар и наситена с „чудеса“. Някак неусетно скромният селски тим, в който кротко се търкаляше около топката и биеше дузпите един закръглен чичко на средна възраст, прелетя от Регионалната група до Първа лига. Ала „порнографската“ същност на това израстване пролича веднага. Наистина клубът е „финансово обезпечен“ щом може да си позволи наемите на правителствения самолет, за да ходи по мачове из страната. Но на терена „пачките“ не могат да играят. “Витоша“ прие ролята на „боксова круша“ в лигата и записа трийсетина загуби, повечето от тях с разгромен резултат и една „историческа“ победа.

В БФС обаче обичат продължението на “еротичните“ сериали и не регламентираха прякото изпадане на безспорно последния отбор в турнирната таблица. Те сътвориха „баражи“, в които такъв „измислен“ тим  имаше шанса да „възкръсне“.

И „порното“ продължи с една „гола“ /от/ засада в Благоевград. Тя беше толкова „разголена“ че я видяха всички без главния съдия. И отбор с традициите на „Пирин“ бе засилен без колебания надолу към Втора лига .

За да дойде решителния бараж с „Локомотив“. Тук вече се налага да поспорим с г-н Василев. Защото той бе достатъчно добър футболист, за да съзре „порнографията“ не само там, където не е трудно да бъде открита – в противника и „мръсните“ номера на БФС. Нека президентът обективно да погледне „голото тяло“ на собствения си отбор.

„Локомотив“ демонстрира доволно неубедителна форма. На тима липсваше средна линия и плейнейкър. Нямаше поне един играч, който по-умело да задържа топката и да разпределя играта. Защитата бе доволно „рехава“, в нападение се разчиташе на отделни индивидуални проблясъци и редки пробиви по крилата.

За пореден път през сезона се видя, че този отбор като че ли нямаше треньор на скамейката. Апропо, при целия плач на ръководството на „железничарите“ за недостиг на средства, нужен ли бе треньор от чужбина? И ако Тони Велков толкова не „пасваше“ на концепцията на новия тим, нямаше ли специалист от школата на „Локо“ да заеме поста при доста по-скромно заплащане? Един читав треньор поне би подредил правилно отбора си при статичните положения. А в баража всеки корнер или фаул се превръщаше в голова ситуация за противника.

Не се разбра още дали в треньорския екип на „Локомотив“ не са спестени пари за кондиционен специалист. Ако все пак такъв е имало, нека върне парите и депозира дипломата си в архива на клуба. Защото в края на второто продължение половината отбор на „железничарите“, без грам симулация се търкаляше по терена, прикован от болезнени мускулни крампи. С такава физическа подготовка ли се влиза в Първа лига? Едва ли!

Всъщност не е ли сама по себе си „скандална“ надеждата на ръководството тимът „някак“ да стигне до елитната група, пък тогава да бъдат привлечени спонсори, да бъде направена селекция и т.н. Както беше казал един голям поет и както пита всеки привърженик на отбора: „Защо не е обратно?“

„Локомотив“ бе на секунди от влизането в елитната лига. Но там при такава /или подобна/ игра с този /или подобен/ състав щеше да заеме мястото на… „Витоша“ Бистрица! Тоест мястото на абсолютния аутсайдер, на „брашнения чувал“, на тупана от класическия виц. Защото тупанът го бие един човек, а „Витоша“ и „Локо“ щяха /ще/ да бият всички.

Иван Василев има предостатъчно заслуги към „червено-черните“ и като футболист, и като клубен президент. Време е да разбере, че „на щурм“ не се изкачват футболните върхове. Може би е ред отборът от „Надежда“ да се „сниши“ някъде в средата на Втора лига. И да обиграва отбор от талантливи юноши на клуба и други даровити момчета. Така след няколко сезона младият тим, гарниран с необходимата „доза“ опитни играчи ще набере необходимата мощ да се върне в елита. И измислени отборчета „селски тип“ от ранга на „Витоша“ ще бъдат крайпътни спирки по пътя „нагоре“.

Пък тогава нека съдията да удължава времето на двубоите с четвърт час, а БФС да праща отбора на бараж в Албания ако иска. “Порнографията“ в крайна сметка винаги се оказва безсилна пред истинската любов!

Оставете коментар

Автор

Светослав Минчев

"Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство…" Георги Аспарухов

Подобни публикации