RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Русия и Световното първенство

Публикувано в: Избрано, Коментар, Мондиал 2018, Русия, Футбол Свят
17:08, 8 юли 2018, Автор: , Преглеждания:115

Русия

Отборът на Русия отпадна от домакинския Мондиал. Знайни и незнайни елементарни коментатори и  “тролове“ побързаха да злорадстват. Но истината е доста по-различна от тяхната плитка злоба, подплатена с „жълтите“ центове на съмнителни фондации.

Нека почнем от чисто футболните измерения и факти. Факт е, че Черчесов сглоби от „вторични суровини“ /като централния защитник Игнашевич на 39/ един здрав, боеспособен отбор. И тимът на Русия, подкрепян от вярната  публика, постигна  успех, несъвместим с първоначалните песимистични прогнози. Най-ниско поставения отбор в световната ранглиста записа убедителни победи, излезе от групите, отстрани футболен колос като Испания  на осминафиналите. Малко класа и още по-малко  шанс не му достигна срещу Хърватска, но и такава развръзка е част от логиката на футболната игра.

И ползата от подобно, повече от достойно представяне е неизмерима. Тя не се заключава само в прогнозите, че играчи като Дзюба, Головин, Черишев, Акинфеев ще заиграят в именити отбори.

Ако някой си  спомня „далечната“ 94-та, знае добре, че такива сюблимни моменти сплотяват нацията. Кратък поглед върху видеоклиповете от фен-зоните в руските градове показва именно това: хиляди хора на различна възраст, с различни професии и обществено положение, обединени от каузата на своя национален отбор. Заедно преживяващи триумфите, трудните моменти и разочарованията. Прегърнати в радостта и тъгата. Това не се забравя никога.

Няма да забравят Русия и стотиците хиляди туристи, които посещават Мондиала. Организацията на първенството според специалисти и фенове  се определя единствено като „перфектна“. И не само заради симпатичните стюарди, които помагат, насочват, съветват край стадионите, по улиците, в метрото. Заради специалните влакове и автобуси, които возят феновете докъдето трябва. А и заради „здравата ръка“ на властта, която не позволи да развихри никакво футболно хулиганство. Някакви аржентинци си позволиха да натупат хърватски фен и бяха арестувани за броени часове. След още броени часове – депортирани към родината, за да излежат там по молба на аржентинските власти отредената им присъда.

Същата държавна власт направи още едно забележително нещо: забрани на частните предприемачи прекомерното надуване на цените по време на световното първенство. След няколко жестоки глоби цените в хотели и ресторанти останаха доста умерени. /Не като в Киев за финала на Шампионската лига/. Двама английски туристи невярващо споделят във видеоклип, че за разстоянието от хотела до стадиона таксито им взело само 7 /седем/ фунта. Докато във Великобритания сумата за подобно разстояние варира от 10 до 12 пъти по-скъпо.

Стотиците хиляди туристи на Световното се срещнаха с руската реалност,  с руската история и култура. Напук на митологемите, че руини и полуразрушени сгради определят облика на руските градове, те остават възхитени от историческите паметници, храмовете, пълните магазини с достъпни цени,  транспорта, облика, инфраструктурата на посещаваните места. И ако за Москва, Петербург и Сочи /покрай блестящата Олимпиада/ това съвсем не е изненада, много хора от различни националности споделят ласкави думи за Казан, Нижни Новгород, Самара, Волгоград.

Но най-важното винаги си остават хората. Нали за тях е магията на Цар Футбол. „Бедните“ руснаци почти не оставиха неизкупени билети и дори периферни мачове на аутсайдерите като Иран-Мароко се играха пред пълни стадиони. Хилядите усмихнати и дружелюбни хора по улиците съвсем не приличат на намръщените, загрижени, гладни и бедстващи руси, които обитават западните и американските медии.

Мнозина нископлатени хейтъри ожалиха руската държава и народ, че са похарчени над двеста милиарда за строителство и реконструкция на стадионите от Мондиала. Ала сякаш загрижените „икономисти“ забравят, че наистина прекрасните спортни комплекси не се „изпаряват“ с края на първенството. Те ще служат на отборите и градовете, на Русия, още десетилетия. Това се нарича далновидност и влог в бъдещето.

А дали Русия ще си върне вложените в организацията на първенството пари? Това ще разберем скоро. Но цифрите говорят сами за себе си. По официална статистика само в Москва, само за първата седмица от първенството и само по „картови“ плащания /без да се отчитат плащанията в брой/ гостите на световното са похарчили над 5 милиарда рубли.

Май усилията на Путин, който не пожали сили и авторитет да отиде лично на конгреса на ФИФА  и да лобира за домакинството на най-популярния спортен форум отново няма да се окажат напразни. Защото финалистите и шампионът на първенството тепърва ще бъдат  излъчени. Но най-големият победител на Мондиал 2018 е… Русия.

Оставете коментар

Автор

Светослав Минчев

"Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство…" Георги Аспарухов

Подобни публикации