RSS Публикации | RSS Коментари | Facebook | Twitter |
Регистрация | Вход
Спортният глас на България

Японка е новата кралица на US Open

Публикувано в: WTA, Избрано, Тенис
08:38, 9 сеп 2018, Автор: , Преглеждания:44

Наоми Осака

Наоми Осака бе безупречна във финала на US Open срещу идола си Серина Уилямс и спечели първата си тила от Големия шлем едва на 20 години след 6-2 6-3! Младата японка показа много по-здрави нерви от съпернициата си, която на три пъти влезе в пререкания със съдията и получи цели две наказания, стигна се до разговори със супервайзера и до сълзи от страна на американката.

Осака се превръща в първия човек изобщо от Япония (независимо дали мъж или жена), печелил „мейджър“ и влезе в топ 10 на света.

Серина започна колебливо, изоставайки с 0-30 след две грешки – непредизвикана от форхенд и двойна от сервис. Впоследствие отпусна малко ръката, започна да вкарва по-солиден първи начален удар, да влиза в корта и се измъкна – 1-0.

Вторият гейм се разви по идентичен начин – непредизвикана грешка, последвана от двойна направиха резултата 0-30. Намали с хубав сервис, след което пое контрол над следващите разигравания също спаси подаването си.

Японката стоеше съвсем равностойно в размяната на удари от крайната линия, като опитваше да окаже натиск над бекхенда на опонентката си. Стигна до 30-30, след което оцеля в динамична размяна на остри форхенди и си издейства първия брейкбол в мача. Двойна грешка ѝ даде аванс от 2-1.

Първият сервис продължаваше да не влиза за 23-кратната шампионка от Големия шлем. Видяхме нова двойна грешка, последвана от две непредизвикани и още един пробив за противницата ѝ – 4-1.

В шестия гейм на мача Серина най-после започна да намира играта си. Агресивните ѝ удари попадаха в целта и представителката на домакините успя да стигне до две точки за рибрейк. Наоми обаче продължи да бъде пределно концентрирана, когато е изправена до стената и се измъкна от сложната ситуация. До края на сета нямаше повече вълнения – 6-2

Още в първия гейм на втората част Серина получи предупреждение, тъй като бе получила указания от треньора си Патрик Муратоглу. Американката веднага отиде при съдията, заявявайки, че това не е вярно и че никога не лъже, но повторенията показаха, че Муратоглу наистина ѝ е дал съвет.

Все пак шесткратната шампионка показа значително по-добро лице в началото на втория сет, вкарваше по-често сервисите си и стигаше до повече уинъри. Въпреки това първата точка за пробив отново бе срещу нея. Тя обаче се измъкна, след което изпълни магическа къса и поведе с 2-1.

Последва драматичен 8-минутен гейм. Осака изостана с 30-40, но тогава видяхме разиграването на мача, а може би и на турнира. Двете размениха 19 мълниеносни удара от дъното на корта, преди 20-годишната състезателка не триумфира с уинър по правата. Поведе, но допусна две поредни непредизвикани грешки от форхенд и отново трябваше да се спасява. Стори го по безупречен начин за пореден начин – с ас. Още два пъти Серина се добираше до точки за пробив и при шестия си опит в мача най-после успя – 3-1.

След всички тези усилия обаче Уилямс се срина в следващия гейм. Допусна две двойни и една непредизвикана грешка, за да загуби ценния аванс от брейк. Счупи ракетата си, което означаваше, че ще получи второ предупреждение в мача – Осака щеше да започне следващия гейм с точка предимство.

Отношенията между Серина и съдията се изостриха допълнително:

„Никога не съм лъгала в живота си, дължите ми извинение!“

При 3-3 Уилямс се повлия от ситуацията и отново изгуби концентрация. Опонентката ѝ стигна до брейкбол с изключителен ретур, а в следващата точка представителката на домакините навлезе по неубедителен начин към мрежата и бе преодоляна – 3-4!

Серина отново се втурна към съдията и положението съвсем ескалира. Отправи груби думи към него, което доведе до сензационно второ наказание – служебен гейм за японката – 5-3.

Американката изля цялата си ярост в следващия гейм и не загуби точка, но младата ѝ съперница показа зрялост и остана непоклатима въпреки накъсването на играта и неприятните моменти извън тениса – 6-2 6-4.

TennisKafe.com

Оставете коментар

Автор

Сезгин Басриев

Подобни публикации